; ;
Gemt

Virksomheder sender medarbejdere hjem i stor stil

22. marts 2020

En undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser, at 72 procent af virksomhederne har sendt medarbejdere hjem. Det viser, hvor dyb krisen er lige nu, siger adm. dir. i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

En ny medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv giver nu en af de første indikationer på, hvor hårdt udbruddet af coronavirus rammer danske virksomheder. Undersøgelsen viser, at 72 procent af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder har sendt medarbejdere hjem.

”Det er et voldsomt højt tal, men desværre ikke overraskende. Det bekræfter, at den nedlunkning af samfundet, som vi er i gang med rammer virksomhederne hårdt. Vi har allerede lavet en trepartsaftale om lønkompensation, og regeringen og Folketingets partier har vedtaget en række hjælpepakker og nu skal de have lov at virke, og så vi justere og lave nye ordninger, hvis det bliver nødvendigt,” siger adm. dir. i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Knap halvdelen vil bruge lønkompensation
Blandt de virksomheder som sender medarbejdere hjem vil 43 procent benytte sig af den lønkompensationsordning, som arbejdsmarkedet parter har indgået. Her er det særligt virksomheder, som beskæftiger sig med restauration, hotel, turisme og underholdning, som vil benytte ordningen.

”Det er meget positivt, at de brancher, som er hårdest ramt i første omgang, kan og vil benytte trepartsaftalen. Det betyder, at vi har lavet en aftale, som sikrer medarbejderne indkomst og tilknytning til virksomhederne, indtil tingene er mere normale. Mange virksomheder er underdrejet nu og har nærmest ingen omsætning, men de er samtidig dybt afhængige af deres medarbejdere, når de skal i gang igen, og her hjælper lønkompensationen,” siger Brian Mikkelsen.

Nogle virksomheder har også sendt medarbejder hjem for at afvikle ferie og afspadsering eller sendt dem hjem med løn.

Hård opbremsning
Undersøgelsen bekræfter, at danske virksomheder er hårdt ramt af udbruddet af coronavirus. I første omgang er det særligt oplevelsesvirksomheder, men senere vil andre også komme til.

”Det er naturligt, at restauranter og hoteller i første omgang bliver ramt, men jeg tror desværre også, at vi vil se krisen sprede sig hurtigt til andre brancher. Det er også derfor jeg hele tiden siger, at vi skal være klar til at gøre mere, hvis det bliver nødvendigt. For kort tid siden talte vi om en blød opbremsning i dansk økonomi, den er nu blevet meget hård, og vi skal gøre alt for at sikre, at dansk erhvervsliv kommer ud på den anden side med så få skrammer som muligt,” siger Brian Mikkelsen.

Se hele undersøgelsen herunder.

72 pct. af Dansk Erhvervs medlemmer har sendt medarbejdere hjem

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef