Gemt

197 sigtelser og ni års fængsel til butikstyvebande

30. oktober 2020

Fire unge mænd er tilsammen blevet idømt ni års fængsel for butikstyverier. De fire mænd har begået butikstyverier sammen med hinanden, hvor nogle stod for distrahering af medarbejderne i butikken, mens andre stod for at stjæle.

Fire unge mænd fra Århus-området på henholdsvis 20, 21, 23 og 24 år blev tilsammen idømt ni års fængsel for adskillige butikstyverier begået i både Midt- og Vestjylland, Østjylland, Nordjylland og Sydøstjylland. Den 23-årige fik en dom på to år og seks måneders fængsel for at have begået 63 butikstyverier i alt. Den 20-årige fik en dom på to år og ni måneders fængsel for at have begået 71 butikstyverier i alt, hvor hans 21-årige storebror blev idømt to år og tre måneders fængsel for at have begået 41 butikstyverier i alt. Endelig fik den 24-årige et år og seks måneder for 22 butikstyverier og forsøg herpå.

Dansk Erhverv er meget tilfredse med de gode domme, som forhåbentlig dels holder de konkrete kriminelle fra butikkerne i et stykke tid, men også sender et signal om, at butikstyverier ikke er betydelig småkriminalitet. ”Jeg er meget godt tilfreds med strafudmålingen, idet straffene er en videreførelse af den linje, der er lagt de sidste to-tre år, hvorefter professionelt planlagte butikstyverier bedømmes som grov berigelseskriminalitet,” lyder det fra anklager, Jhin Lee.

Mange sager om butikstyverier er blevet opklaret, og hvis man ser på retspraksis, hvor der er blevet lagt vægt på den organiserede del af kriminaliteten, er der givet hårde straffe til de unge mænd.

De fire mænd har begået butikstyverier sammen med hinanden, hvor nogle stod for distrahering af medarbejderne i butikken, mens andre stod for at stjæle blandt andet fødevarer, tøj, parfumer, kontanter, kaffe, øl og sodavand. Derudover har de organiserede tyveknægte i nogle tilfælde formået at anvende butikkens egne palleløftere til at køre varerne ud ad vareindgangen.

Sagen blev efterforsket af politiets specialenhed, Særlig Efterforskning Vest (SEV), da tyverierne er spredt ud over adskillige politikredse i Jylland. Derudover har lokalpolitiet i Århus Vest også haft en stor rolle i efterforskningen.

Tre af de dømte har anket dommen på stedet, men den fjerde valgte at tage betænkningstid.

Kontakt os