Gemt

Skæv moms i Norge

14. oktober 2020

Norges overgang til ny momsberegning for e-handel halter, så både den gamle og nye model fungerer side om side – indtil videre. Ærgerligt og stor risiko for skæv konkurrence mellem netbutikker, der sælger til Norge, mener FDIH.

Stortinget i Norge vedtog sidste år, at moms på e-handelsvarer fra udlandet skulle håndteres onlineUdenlandske netbutikker skulle tilmelde sig ordningen VOEC (Vat-On-Ecommerce), så de fremover ville betale moms af hele varens pris, til gengæld slap netbutikkerne for bøvlet toldbehandling af varer under 3000 NOK. 

Den gamle ordning med en bagatelgrænse på moms og told for varer under 350 NOK skulle udgå i løbet af efteråret. Det vakte glæde hos FDIH’s norske søsterorganisation Virke, der for norsk e-handel kæmper mod den ulige konkurrence fra billige pakker, ikke kun fra Kina, men også fra Sverige og Danmark. 

FDIH anbefalede tidligere på året, at netbutikker, der solgte til nordmænd, lod sig registrere i VOEC-registret, så de nemt og enkelt kunne klare momsbetalingerne til den norske stat, når den nye ordning trådte i kraft. Der var lagt op til en kort overgangsordning, hvor den gamle og den nye ordning skulle fungere side om side.  

Men med Corona og hjemmearbejde i det norske Skatteetaten skred tidsplanen.  

Et FDIH-medlem har oplevet tab af konkurrencekraft, efter de tilmeldte sig VOEC-ordningen, så deres produkter nu bliver momset for hele værdien. Deres varer bliver derfor dyrere end en konkurrerende dansk virksomhed med ”samme” produkt. Konkurrenten fortsætter nemlig under den gamle ordning uden moms på ordrer under de 350 NOK. 

Den danske ambassade i Oslo har hjulpet FDIH med at få en pejling på en endelig overgang. Tilbagemeldingen fra Skatteetaten til ambassaden er desværre, at ”indtil videre” vil de to ordninger leve side om side.  Så den skæve moms vil fortsætte, da det ikke er tilladt at melde sig ud af VOEC-ordningen og gå tilbage til den gamle ordning. Det vil nemlig blive betragtet som moms unddragelse. 

”Med tanke på, at den første startdato for VOEC-ordningen var 1. april 2020, så burde advarselsklokkerne nok have bimlet. Det har desværre betydet, at de netbutikker, som fulgte opfordringen, føler sig snydt – og med god grund”, siger public affairschef Henrik Theil, FDIH.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på fdih.dk.

Kontakt

Digital Handel

Henrik Theil

Chefkonsulent