Gemt

Regeringsudspil lader 3.000 udsatte børn og voksne i stikken

25. september 2020

Regeringen er netop kommet med et udspil, der i korte træk vil forbyde private sociale aktører at løse opgaver for landets udsatte. Dermed vil udspillet udelukke de private sociale aktører, som ellers i dag hjælper 3000 udsatte.

Torsdag bebudede regeringen et udspil, der vil fjerne private aktørers mulighed for at hjælpe en stor del af landets udsatte borgere. Helt konkret lyder det fra social- og indenrigsminister Astrid Krag, at det ikke længere skal være muligt for private at drive sociale tilbud til udsatte børn, unge og voksne.

Men udspillet vil få store konsekvenser for en række af landets mest udsatte, fortæller Troels Yde Toftdahl, velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv.

”Det er selvsagt dybt bekymrende, at regeringen nu reelt foreslår at udelukke private fra det specialiserede socialområde. Det vil uden tvivl medføre en dalende kvalitet på området og lede til yderligere afspecialisering. Dertil kommer det uansvarlige i at bede 1.000 udsatte børn og unge og 2.000 voksne, der i dag bor på private bo- og opholdssteder, om finde et nyt hjem,” siger han.

Blandt de borgere, der bliver ramt af udspillet, er netop børn, der har oplevet nedbrud i plejefamilier og anbringelser og voksne med svære handicap, som har fået ro på tilværelsen på et specialiseret tilbud. Mennesker, der nu blive tvunget over i andre tilbud uden faglig begrundelse.

”Det vil skabe utryghed og bringer den socialfaglige indsats i fare. Det er ikke fair, at regeringen på den måde gambler med de nogle af samfundets allermest sårbare,” siger Troels Yde Toftdahl.

Han understeger, at regeringens forslag samtidig er et udtryk for, at man vælger en forhastet løsning i stedet for dialog og en styrkelse af det offentlig-private samarbejde.

Hverken hensigtsmæssigt eller klogt
Dagens udmelding er ifølge Troels Yde Toftdahl langt fra inkluderende og et eksempel på, at vi hverken kandiderer til guld, sølv eller bronze med den linje, der her er lagt for dagen:

”Med dette forslag i hånden kommer regeringen til at tørre et myndighedssvigt af på de af samfundet allermest sårbare, der er anbragt på private bosteder,” siger han og tilføjer, at forslaget blandt andet kommer på baggrund af en række afsløringer om et totalt tilsynsvigt fra Holbæk kommune, som har tilladt et bosted, at snyde med midlerne.

Dansk Erhverv tager afstand fra enhver form for snyd men ser ingen grund til at straffe samtlige private leverandører.

”Det er hverken hensigtsmæssigt eller klogt. Lad os hellere få en dialog om muligheder og udfordringer i stedet for så drastiske skridt. Det er i hvert fald ikke sådan, at vi bliver verdens bedste til offentligt-privat samarbejde,” siger han Troels Yde Toftdahl og påpeger, at der er mange andre muligheder regeringen kunne gøre brug af.

Dansk Erhverv har for nylig lanceret en kampagne, hvor netop styrket samspil er i centrum, hvis Danmark skal være verdens bedste land til offentlig-privat samarbejde.

 

Dansk Erhverv foreslår:

• Gennemsigtighed skal skabe grundlaget for tillid: Større åbenhed om regnskaber og takster.

• Et styrket tilsyn, der kan genoprettet tilliden til socialområdet, herunder større muskler til det økonomiske tilsyn

• Investeringer i kvalitet, så hele området kan få et løft

Kontakt os

Oplevelse & Velfærd

Troels Yde Toftdahl

Velfærdspolitisk chef