Gemt

Sagsbehandling om udenlandsk arbejdskraft bør speedes op

21. december 2021

Mens behovet for arbejdskraft buldrer afsted, tager det længere og længere tid for virksomheder at blive godkendt til at ansætte højtkvalificerede udenlandske medarbejdere på forskerskatteordningen. Dansk Erhverv har direkte opfordret skatteminister Morten Bødskov til at gribe ind, men han vil ikke sætte yderligere initiativer i gang lige nu.

 

Forskning og udvikling kræver tålmodighed og en lang tidshorisont. Det gør det åbenbart også, hvis man driver virksomhed i Danmark og gerne vil ansætte højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft på forskerskatteordningen.

En række af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder er frustrerede over urimeligt lange sagsbehandlingstider hos Skattestyrelsen for at få godkendt udenlandske medarbejdere på ordningen.

Har ventet på svar siden 2019
Det seneste eksempel, Dansk Erhverv har fået kendskab til, er en medlemsvirksomhed, der har ventet siden 2019 på at få godkendt flere medarbejdere på forskerskatteordningen.

Nu har Dansk Erhverv taget problemet op over for regeringen. Viceadministrerende direktør Laurits Rønn har henvendt sig til skatteminister Morten Bødskov og opfordret ham til at speede de igangværende bestræbelser på at forkorte sagsbehandlingstiden i Skattestyrelsen op.

Forskerskatteordningen er en god løsning
”Det går heldigvis godt i dansk erhvervsliv, og den helt store udfordring for virksomhederne er nu at få kvalificeret arbejdskraft. Danske virksomheder gør i stor stil brug af den såkaldte forskerskatteordning, som har vist sig at være en god løsning til at få højtkvalificerede medarbejdere til at arbejde i danske virksomheder. I en lang række situationer er virksomhederne afhængige af at kunne benytte forskerskatteordningen, da de ellers ikke kan få de rigtige kompetencer til jobbet,” skriver Laurits Rønn blandt andet i henvendelsen, og fortsætter:

Sagsbehandling tager nu i gennemsnit over et år
”Hvis forskerskatteordningen ikke var der, så ville konsekvensen formentlig være, at videnstunge forretningsområder i en lang række virksomheder skulle lægges i udenlandske datterselskaber frem for i Danmark. Eller at de højtkvalificerede specialister ville vælge at arbejde hos konkurrentvirksomheder i nabolandene.”

Laurits Rønn påpeger, at det kan få tilsvarende konsekvenser, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid nu er over et år.

Dansk Erhverv med i arbejdsgruppe
Dansk Erhverv kvitterer for, at Skattestyrelsen allerede er opmærksom på problemet. Det er flere gange blevet taget op i Skattekontaktudvalget, hvor både myndigheder og erhvervsliv er repræsenteret. Der er også nedsat en arbejdsgruppe, blandt andre med Dansk Erhverv, der skal se på, hvordan sagsbehandlingstiden kan komme ned.

Laurits Rønn er imidlertid noget skuffet over det svar, han har fået fra Morten Bødskov, der blandt andet skriver til ham:

”Jeg er opmærksom på de udfordringer, som du beskriver i forhold til sagsbehandlingstiden, og jeg har også allerede bedt mine embedsfolk om at se nærmere på forholdene i tæt samarbejde med Skattestyrelsen. Jeg håber, at det kan føre til en enklere og mere gnidningsfri administration af ordningen.”

Problemet burde kunne løses
”Skatteministeren agter åbenbart ikke at gøre noget ved problemet her og nu, selv om det har stået på længe. Problemet burde kunne løses ved midlertidigt at give sagsbehandlingen højere prioritet, så Skattestyrelsen kommer puklen af sager til livs, og dermed på sigt får en væsentlig kortere og mere hensigtsmæssig sagsbehandlingstid,” siger Laurits Rønn.

Kontakt

Direktionen

Laurits Rønn

Viceadm. direktør
Medarbejderprofil