Gemt

SIRI fastlægger ny praksis for formodningsafslag – mulighed for genoptagelse

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 9. december 2021

I oktober 2021 blev der taget stilling til de første klagesager efter udlændingelovens § 9 a, stk. 26, om formodningsafslag i sager efter beløbsordningen og fast track-ordningens beløbsspor. SIRI har derfor ændret praksis og af egen drift identificeret en række sager, hvor der er mulighed for genoptagelse.

 

Den 1. januar 2021 blev reglen om formodningsafslag i sager efter beløbsordningen og fast track-ordningens beløbsspor skrevet ind i udlændingelovens § 9 a, stk. 26. Adgangen til at give et formodningsafslag fulgte hidtil af SIRI’s praksis.

I oktober 2021 afgjorde Udlændingenævnet de første klagesager efter denne nye bestemmelse. På baggrund af afgørelserne fra nævnet har SIRI offentliggjort et justeret praksisnotat. Justeringen vedrører ansøgere, der tidligere har haft opholds- og arbejdstilladelse efter beløbsordningen forud for, at de har modtaget formodningsafslaget.

Hvad er et formodningsafslag?
Formodningsafslag betyder, at SIRI ud fra nærmere fastlagte kriterier kan forhåndsafvise en ansøger til opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Den gældende praksis betyder, at man i sager, hvor lønnen er mere end 20 % over medianlønnen, og hvor lønnen kun ligger lige over grænsen efter beløbsordningen, vil vurdere nærmere, om ansættelsesvilkårene afspejler de reelle ansættelsesvilkår mv. Herunder vil man se på, om ansøgerens individuelle kvalifikationer kan begrunde det højere lønniveau.

Praksis i sager hvor ansøgeren tidligere har haft tilladelse efter beløbsordningen
Den nu ændrede praksis gør sig gældende i sager, hvor ansøgeren tidligere har haft tilladelse efter beløbsordningen.

I disse sager vil følgende tre forhold samlet set kunne tale for, at der ikke skal gives et formodningsafslag:

  • Ansøgeren har længere erhvervserfaring, men ikke særlige kvalifikationer der åbenbart kan begrunde den høje løn. Ved længere erhvervserfaring forstås i udgangspunktet omkring 10 års og opefter brancherelevant erhvervserfaring fra Danmark og evt. udlandet. Lang erhvervserfaring og karakteren af erhvervserfaringen vil tale for, at ansøger kan anses for særlig kvalificeret.
  • Virksomheden skønnes at have økonomi til at aflønne ansøgeren i overensstemmelse med den tilbudte løn.
  • Ansøgerens tilbudte løn ligger kun lidt mere end 20 procent over medianlønnen.

Genoptagelse
SIRI har af egen drift identificeret en række sager, hvor der sendes brev til de berørte ansøgere med information omkring muligheden for at anmode om at få sin sag genoptaget. Det forventes at ske medio december 2021. Genoptagelse er relevant for de sager, som er afgjort i perioden 1. januar 2021, hvor lovændringen trådte i kraft, og frem til oktober 2021, hvor SIRI ændrede deres praksisnotat.

Ansøgere, som mener at være omfattet af den justerede praksis, kan, uanset om man har modtaget brevet fra SIRI eller ej, anmode om at få deres sag genoptaget. Hvis sagen genoptages, vurderes det også, om de øvrige betingelser for opholds- og arbejdstilladelse kan anses for opfyldt.

Der er i udlændingeloven ikke fastsat regler om fristen for at indgive en anmodning om genoptagelse af en sag til SIRI. Dog kan der indtræde passivitet. Dansk Erhverv anbefaler, at man hurtigst muligt anmoder om genoptagelse, hvis man mener at være berørt af den ændrede praksis, uanset om man endnu ikke har modtaget et brev fra SIRI. Der findes en guide til genoptagelse af sager afgjort af SIRI på nyidanmark.dk.