; ;
Gemt

Der er hårdt brug for en konkret genåbningsplan for Danmark

26. januar 2021

Smittetallene går generelt den rigtige vej, vaccinerne rulles ud, men med frygten for den britiske mutation, er Danmark stadig lukket ned. For hver dag der går, kommer vi tættere på en genåbning, men der behov for en plan, så vi spilder mindst mulig tid, når Danmark kan åbne gradvist op igen. Herunder er der brug for at debattere, om det er muligt at genåbne udvalgte områder den 7. februar.

”Alle tallene for corona-smitten går den rigtige vej, men vi er stadig lukket næsten helt ned på grund af frygten for den britiske mutation. Uanset hvad, så går vi mod lysere tider, men vi har ingen tid at spilde – og derfor er der brug for en genåbningsplan, så vi alle sammen er helt klar til at køre, når der bliver grønt lys til gradvise genåbninger af Danmark,” siger Brian Mikkelsen, der eksempelvis peger på den fasemodel, som Folketingets partier udarbejdede sidste forår, som en mulig model for en genåbningsplan.

De her erhverv skal i gang – vi er klar til dialog
Dansk Erhverv har udarbejdet forslag til en generel genåbning, der går i takt med vaccineudrulning og smittesituationen, en gradvis genåbning af udvalgsvarehandlen i faser og et stort videnskabeligt projekt, der skal være en hjælp til at genåbne kulturlivet.

”På rigtig mange områder har erhvervslivet lavet både generelle og specifikke genåbningsplaner, der viser veje, udfordringer og muligheder for en gradvis og kontrolleret genåbning, men vi mangler politisk opmærksomhed, dialog og vilje til at handle. Vi bidrager meget gerne, for det er i vores alles interesse, at vi får lagt en plan, så vi ikke spilder tiden, når vi skal genåbne igen,” siger Brian Mikkelsen og understreger, at man også nu bør drøfte mulighederne for gradvis genåbning.

”Lad os undersøge, om det er muligt at genåbne udvalgte områder den 7. februar.
Det kan f.eks. være detailområdet og de yngste skoleklasser. Det vil under alle omstændigheder være gavnligt at få sat skub i drøftelserne. Vi siger ikke, det skal være her og nu det hele. Vi siger, det skal planlægges i samarbejde. Virksomhederne er naturligvis fortsat parate til at tage alle forholdsregler, så vi kan åbne forsvarligt. Og under alle omstændigheder mener vi i Dansk Erhverv, at det vil være klogt, at myndigheder og brancher allerede nu sætter sig sammen for at drøfte, hvordan vi kan genåbne de forskellige brancher i løbet af de kommende måneder,” siger Brian Mikkelsen.

Danmark skal ikke være lukket én dag mere end nødvendigt
Statsministeren siger ofte, at Danmark ikke skal være lukket i længere tid end nødvendigt. Det er Dansk Erhverv helt enige i, og derfor er en plan vejen frem, da det tager tid at genåbne sin virksomhed og hverdag igen.

”Der er nogle helt lavpraktiske udfordringer, når restriktioner og genåbning bliver lanceret fredag eftermiddag på et pressemøde. Det så vi i eksempelvis under genåbningen i Nordjylland, hvor restauranter ventede flere dage med at genåbne, da de skulle indkalde personale, indkøbe varer mv. – og det er bare ét eksempel på, at manglen på en plan kommer til at koste mange penge for Danmark,” siger Brian Mikkelsen.

Læs Dansk Erhvervs udspil til genåbning af Danmark her:

Dansk Erhverv genåbningspakke

pdf

Download