Gemt

Lovforslag om udvidet ret til sorgorlov vedtaget

Dansk Erhverv | Personale - 4. januar 2021

Folketinget har vedtaget et lovforslag om ret til udvidet sorgorlov i 26 uger, hvis man mister et barn under 18 år. Lovændringen trådte i kraft den 1. januar 2021.


Med den nye lov forlænges sorgorloven fra 14 til 26 uger, og retten til at benytte sig af orloven udvides til at gælde alle forældre, der mister et barn, hvis barnet dør, inden det fylder 18 år.

De tidligere regler
Under den tidligere lov havde forældre, herunder adoptivforældre, ret til sorgorlov i 14 uger, hvis de mistede et barn efter 22. svangerskabsuge, hvis barnet døde inden den 32. uge efter fødslen, eller hvis barnet blev bortadopteret.

Udvidelsen af retten til sorgorlov
Sorgorloven forlænges nu fra 14 til 26 uger, og udvides til at gælde for forældre, der mister et barn, inden barnet er fyldt 18. år. Retten til at tage sorgorlov gælder begge forældre, herunder adoptivforældre. Der vil være ret til barselsdagpenge under orloven, hvis medarbejderen opfylder betingelserne i barselsloven.

Loven giver ikke ret til løn under sorgorloven. En eventuel ret hertil vil afhænge af overenskomst, kontrakt, personalepolitikker osv.

Medarbejderens pligt til at orientere arbejdsgiver
Medarbejdere, der ønsker at benytte sig af retten til sorgorlov, skal uden ugrundet ophold orientere arbejdsgiveren om fraværet samt længden heraf. Hvis medarbejderen efterfølgende ønsker at ændre længden af fraværet, skal arbejdsgiveren ligeledes orienteres uden ugrundet ophold.

Det vil også være muligt at komme tilbage på arbejde på deltid, hvis der indgås en aftale med arbejdsgiveren herom.

Omvendt bevisbyrde ved opsigelse
Påtænker man at opsige en medarbejder, der udnytter sin ret til sorgorlov, skal man være opmærksom på, at der i denne situation vil være omvendt bevisbyrde. Det påhviler således arbejdsgiveren at godtgøre, at opsigelsen ikke er begrundet i sorgorloven.

Vi anbefaler medlemmer at søge rådgivning hos Dansk Erhverv ved tvivlsspørgsmål.