; ;
Gemt

Dansk Erhverv om årets optag på de videregående uddannelser: Vi savner de gode takter fra 2020

27. juli 2021

Desværre slår rekordstigningerne på optagede studerende på de tekniske og it-uddannelserne fra 2020 ikke igennem i 2021. Det er er ærgerligt, mener erhvervsorganisationen, for der er hårdt brug for dem i virksomhederne.


Optaget til de videregående uddannelser er ventet med stor spænding efter det rekordhøje optag i 2020. Der var forventet, at der ville ske et mindre fald, men desværre er der tale om et relativt stort fald på de mest efterspurgte uddannelser.

”Vi kan i forhold til årene før corona se frem til flere uddannede, og vi er tæt på rekorden fra 2020, så der er nogle lyspunkter i optaget, men vi havde håbet 2020-tallene gik igen i år, for det er der hårdt brug for,” siger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv havde håbet, at der stadig var stigende søgning til uddannelserne inden for it og teknik. De tekniske uddannelser har oplevet et fald på hele 12 pct. ift. til 2020. Det tekniske område er således det område, der har oplevet det største fald af alle. Dog ligger optaget på de tekniske uddannelser højere end 2019.

”Det tekniske område har oplevet et markant fald i år, og det tegner dystert, da der er mangel på arbejdskraft inden for en række tekniske områder. Dog er optaget højere end før corona, men vi så gerne at optaget kom endnu højere op,” siger Mads Eriksen.

Mest bekymrende er faldet på it-uddannelserne. It-kandidater er et af de områder, hvor der er størst mangel på arbejdskraft, derfor er optaget på it-uddannelserne af største vigtighed for virksomhederne. Der er sket et markant fald i optaget på de mest efterspurgte it-uddannelser på 8 pct. i forhold til 2020.

”Vi står i en kæmpe digital omstilling, som vedrører hele samfundet og stort set alle virksomhedstyper. Det er dybt bekymrende, at vi ser et fald i optaget på netop disse uddannelser,” siger Mads Eriksen.

Et lys i mørket er dog, at flere kvinder er optaget på it-uddannelserne. Kvinderne udgør nu 30 pct. af optaget mod kun 26 pct. i 2017.

”Det er afgørende, at alle talenter kommer i spil på it-området, og it har i mange år været udpræget mandefag. Det ser ud til, at kvinderne i stigende grad har fået øjnene op for it, og det er en rigtig positiv nyhed,” siger Mads Eriksen.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil