; ;
Gemt

Arbejdstilsynet har fokus på autobranchen

18. juni 2021

Der i disse år stort fokus på overholdelse af regler om arbejdsmiljø i autobranchen.

Hos AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF) oplever vi derfor en stigning i antallet af besøg fra Arbejdstilsynet hos vores medlemmer. Vi hjælper vores medlemmer i forbindelse med tilsynsbesøg og rådgiver i konkrete sager. Læs her nærmere om hvad man skal være opmærksomme på ved et tilsynsbesøg.


Arbejdstilsynets opgave er at føre tilsyn med, at virksomhederne overholder arbejdsmiljøreglerne. Tilsynet har ret til at komme på besøg på virksomheder, hvilket betyder, at man skal give Arbejdstilsynet adgang til sin virksomhed, selv når besøget kommer ubelejligt.

Hvad undersøger Arbejdstilsynet?

Arbejdstilsynet vil til besøgets start spørge ind til virksomhedens arbejdsmiljøarbejde. Det betyder, at man kan forvente, at Arbejdstilsynet spørger ind til virksomhedens egenindsats, herunder arbejdspladsvurderingen (APV), den årlige arbejdsmiljødrøftelse, eventuel etablering af arbejdsmiljøorganisation samt vurdering af kemiske risici.

Derudover vil Arbejdstilsynet på deres gennemgang i virksomheden fokusere på de områder, som er kendetegnende ved lige netop autobranchen. Til det formål har Arbejdstilsynet udarbejdet såkaldte arbejdsmiljøvejvisere til forskellige brancher, så I forinden besøget kan tjekke op på, hvad de fokuserer på i lige netop jeres branche. 

Læs mere her: Arbejdsmiljøvejviser til autobranchen - Arbejdstilsynet (at.dk).

Arbejdstilsynets sanktionsmuligheder

I tilfælde af at Arbejdstilsynet efter gennemgangen af virksomheden vurderer, at virksomheden ikke lever op til pligterne efter arbejdsmiljøloven, har tilsynet ved besøgets afsluttende møde forskellige reaktionsmuligheder. Disse kan eksempelvis være i form af et påbud eller et strakspåbud i tilfælde af alvorlige arbejdsmiljøproblemer. I værste fald kan virksomheden også få et forbud mod at fortsætte arbejdet, hvis der er overhængende og betydelig fare for medarbejdernes eller andres sikkerhed og sundhed.

Kontakt os

Ved behov for gode råd før, under eller efter tilsynsbesøget eller spørgsmål til, hvad Arbejdstilsynet har ret til i forbindelse med et tilsynsbesøg, kan medlemmer af AutoBranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) under Dansk Erhverv kontakte vores arbejdsmiljøkonsulent Anders Grønborg.

Du kan også med fordel læse vores guide til et godt møde med Arbejdstilsynet.

Ved øvrige personalejuridiske spørgsmål henvises til AutoBranchens ArbejdsgiverForenings sekretariatschef, advokat Maria Barfoed, eller juridisk konsulent, William Vegenfeldt.