; ;
Gemt

Nye regler skal forhindre cigaretter med gamle afgifter

08. juni 2021

Folketinget har vedtaget en ændring af tobaksafgiftsloven, der begrænser tiden tobaksvarer kan sælges med “gammel” afgift, efter en ny afgift er trådt i kraft.

Når afgiften på tobak fremover hæves, vil det kun være muligt for detailhandlen at sælge ud af tobaksvarerne med den “gamle” afgift i tre måneder efter, at den nye afgift er trådt i kraft. Herefter følger yderligere 4 uger, hvorefter alle tobaksvarer med gamle afgifter kun må opbevares af autoriserede oplagshavere for tobak – dvs. tobaksproducenterne.

Det er resultatet af en ny ændring i tobaksafgiftsloven, som Folketinget vedtog torsdag den 3. juni.

Opbevaringsfrist forlænget fra 2 til 4 uger
Dansk Erhverv leverede i høringsprocessen et høringssvar, der var meget kritisk overfor de byrder denne regel pålægger detailhandlen. Især at fristerne for opbevaring af tobakken kunne skabe problemer i forsyningskæderne, da virksomheder, der ikke er autoriseret som oplagshaver, i udkastet til lovforslag kun havde to uger udover den sidste mulige salgsdato for at opbevare tobak med ”gamle” afgifter. Denne blev udvidet til 4 uger i det endelige lovforslag.

Baggrunden for de nye regler er situationen i løbet af 2020, hvor nye og højere tobaksafgifter var længere om at slå igennem i markedet. Dette skyldtes dels en bevidst strategi fra enkelte tobaksproducenter, der spekulerede i at sælge produkter med gamle stempelmærker til detailhandlen, efter at dette ikke var tilladt. Dels skyldtes det en manglende håndhævelse af gældende regler af Skattestyrelsen, der først i september, næsten et halvt år efter de nye afgifter trådte i kraft, indskærpede at cigaretpriserne ikke må være lavere end tobaksafgiften plus moms.

Relevant allerede ved årsskiftet 2021/2022
De nye tobaksafgiftsregler vil blive relevante allerede ved årsskiftet til 2022, hvor den næste runde af afgiftsstigninger for tobak vil træde i kraft.

Her vil afgiften på bl.a. cigaretter fra den 1. januar stige med fem kroner. Som nævnt ovenover betyder dette, at butikker må sælge cigaretter med de gamle afgifter i 3 måneder, frem til den 1. april. Herefter må cigaretter med gamle stempelmærker ikke sælges mere, og må kun opbevares i op til 4 måneder efter den nye afgifts ikrafttrædelse – dvs. til den 1. maj. Derfra vil det kun være autoriserede oplagshavere, der lovligt må opbevare disse varer. 

Loven finder ikke anvendelse for afgiftsstigninger, der er trådt i kraft inden lovens ikrafttræden. For sådanne afgiftsstigninger finder de hidtil gældende regler anvendelse.

Loven træder i kraft den 1. juli 2021.

Kontakt

Handel

Matthias Korth Vesterdal

Politisk konsulent