Gemt

Initiativ om bæredygtig selskabsledelse lader vente på sig

29. juni 2021

EU-Kommissionens initiativ ’Sustainable Corporate Governance’ om bæredygtig virksomhedsledelse og due diligence på menneskerettigheder og miljø skulle være præsenteret i juni, men nu lader det vente på sig.

 

I juni 2021 skulle det have været præsenteret. Men sådan gik det ikke.

EU-Kommissionens initiativ ’Sustainable Corporate Governance’ om bæredygtig virksomhedsledelse og due diligence på menneskerettigheder og miljø er forsinket, og ventes nu først at blive præsenteret i årets sidste kvartal.

”Det hænger sammen med, at Regulatory Scrutiny Board i slutningen af maj afviste den konsekvensanalyse, der var forberedt som grundlag for lovforslaget,” forklarer Malene Thiele, CSR-chef i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv har tidligere slået fast, at man ikke mener, at EU kan regulere selskabsretten bedre, end vi allerede selv kan i Danmark. En melding, der kom tilbage i maj, efter EU-Kommissionen til manges overraskelse valgte at kombinere to forslag under ét: hhv. reglerne for selskabsledelse og for lovpligtig due diligence i relation til menneskerettigheder og miljø. 

Ny kommissær hevet ind for at berolige virksomheder
Derudover er det også blevet besluttet, at kommissæren for retslige anliggender – det såkaldte DG JUST – Didier Reynders ikke længere skal være eneansvarlig for forslaget. Didier Reynders har tidligere udtalt sig markant positivt om blandt andet due diligence.

”Det er nu også blevet betroet kommissæren for det indre marked (DG GROW), Thierry Breton, blandt andet for at berolige virksomheder,” lyder det.

Pres for ikke yderligere forsinkelse
Ifølge Malene Thiele giver udsættelsen til årets sidste kvartal muligheder for at påvirke initiativet i yderligere en stund. Det kan fx være for at undgå indgreb i virksomhedernes ledelsesret.

”Flere forskellige interessegrupper øger netop i øjeblikket presset for ikke at forsinke vedtagelsen af lovgivningen yderligere”.

Kontakt Malene Thiele, CSR-chef i Dansk Erhverv, for spørgsmål vedrørende Sustainable Corporate Governance.