Gemt

Tredje gang er lykkens gang: Nye CFC-regler er på plads

03. juni 2021

Folketinget vedtog i dag, torsdag, et lovforslag, der indfører nye skatteregler for danske koncerners udenlandske datterselskaber – også kaldet de såkaldte CFC-regler.

 

Så kom de i hus. De nye CFC-regler.

For i dag, torsdag, vedtog Folketinget et lovforslag, som indfører nye skatteregler for danske koncerners udenlandske datterselskab – også kaldet de såkaldte CFC-regler.

Men rejsen hertil har været nogle år undervejs. Lovforslaget er en genfremsættelse af et lovforslag, som er blevet fremsat tidligere i to folketingsår. Både i 2018/2019 og i 2019/2020. Dermed blev tredje gang lykkens gang.

Det er en sag, som Dansk Erhverv har haft fokus på, og hvor man har lagt pres på, for at få overbevist Skatteministeriet om, at der skulle medtages en såkaldt substanstest i reglerne, hvilket vil friholde danske virksomheder fra byrder og skat, som udenlandske konkurrenter ikke har.

Forpligtigelse siden 2018
Danmark har siden 2018 været pålagt en forpligtelse til at implementere det såkaldte skatteundgåelsesdirektiv (ATAD 2) i dansk lovgivning. Direktivet indeholder blandt andet en forpligtigelse til at indføre skatteregler for udenlandske kontrollerede finansielle datterselskaber, hvilket er de såkaldte CFC-regler.

”Et uheldigt samspil mellem de hidtidige danske CFC-regler og de nye EU-regler medførte imidlertid, at det oprindelig var Skatteministeriets holdning, at man ikke kunne indføre en substanstest, som er en regel, der udeholder driftsdatterselskaber fra CFC-beskatningen,” siger Jacob Ravn, der er skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

God dialog sikrer vigtig ændring i regler
I andre EU-lande har man adopteret CFC-reglerne med en substansregel. Dermed ville en manglende substansregel i de danske regler medføre højere skat og mere administrativt besvær for de selskaber, der er dansk baserede.

”Efter god dialog mellem Skatteministeriet, Dansk Erhverv og berørte virksomheder lykkedes det heldigvis at få ændret i reglerne, så der både kom en substanstest med, og således at det er sikret, at reglerne er robuste i forhold til både de hidtidige danske CFC-regler og skatteundgåelsesdirektivet,” lyder det.

De nye regler gælder fra alle indkomstår, der starter 1. januar 2021.

Kontakt os

Politik og Analyse

Jacob Ravn

Souschef pol-analyse og Skattepolitisk chef
Medarbejderprofil