; ;
Gemt

Bliv klogere på Buurtzorg-modellen med Dansk Erhverv

26. maj 2021

Buurtzorg-modellen begynder så småt at fylde mere i debatten om fremtidens ældrepleje i Danmark, og fra Dansk Erhvervs side har vi valgt at sætte særligt fokus på modellen. Derfor afviklede vi fredag den 21. maj vores første af to webinarer om modellen. Begge webinarer har til formål at udbrede kendskabet til modellen og skabe debat om, hvorvidt modellen kan passe ind i en dansk kontekst.

Derfor havde vi inviteret Martin Sandberg Buch fra VIVE til at gøre os klogere på selve modellen. Kort og godt bygger modellen på, at hjælpen skal tage udgangspunkt i borgerens egne behov og ønsker. Samtidig opererer modellen med mindre selvstyrende teams med en fladere struktur og et minimum af administrative lag. Det skal give større personkontinuitet og samtidig frigøre mere tid til borgeren.

Modellen har klaret sig godt i Holland, hvor den så dagens lys i 2006 med blot fire medarbejdere og siden har vokset sig til at være en af de største inden for hjemmesygepleje. Martin Sandberg Buch kunne desuden oplyse, at modellen både oplever høj borger- og medarbejdertilfredshed, hvilket er en af dens absolutte styrker.

Grundigt forarbejde er nødvendigt
I søgningen efter internationale erfaringer har VIVE blandt andet fundet ud af, at det er begrænset, hvor meget materiale, der er til rådighed om modellen uden for Holland. Modellen har dog været forsøgt indført i Storbritannien uden den ønskede effekt, da bl.a. den flade struktur var med til at skabe usikkerhed på grund af den flade ledelse. Ifølge VIVE er der dog forsigtige indikationer på, at modellen understøtter de faglige og borgerettede målsætninger, også i Storbritannien. Hvis modellen skal indføres, synes god forberedelse derfor at være nøglen til succes, da det både i Storbritannien eller Danmark vil være svært at indføre en 1:1-model.

Potentiale for Buurtzorg i Danmark
Alligevel mener vi fra Dansk Erhvervs side ikke, at forskellen på det danske og hollandske system er en hindring for, at Buurtzorg-modellen kan indføres i en dansk sammenhæng. I stedet bør vi kigge på, hvordan vi kan skabe det bedste grundlag for, hvordan modellen eller dens principper kan trives bedst muligt i Danmark. Derfor har vi på vores næste webinar, den 27. maj fra 09-10, inviteret Borgmester Ib Laurtisen (V) fra Ikast-Brande, som kan fortælle om de konkrete erfaringer kommunen har gjort sig i arbejdet med Buurtzorg-modellen.

Samtidig har også Svane Pleje arbejdet med flere af modellens principper, som driftsdirektør Niels Brun Madsen vil sætte os ind på webinaret. Indledningsvis vil der dog også være mulighed for at få et overblik over modellen v/Martin Sandberg Buch, så de der missede det første webinar, også får mulighed for at blive sat ind i modellens overordnede principper.

Kontakt

Sundhed og Life Science

Mads Ravndrup Thomsen

Chefkonsulent