; ;
Gemt

Virksomhederne har brug for veluddannet arbejdskraft i hele landet

27. maj 2021

Dansk Erhverv ser mange gode takter i regeringens udspil til uddannelser til uddannelser i hele landet: Der er udsigt til flere uddannelser med relevans for virksomhederne tættere på. Dansk Erhverv rejser dog også en bekymring for kvaliteten og om de studerende vil følge med ud.

Som et led i regeringens netop fremlagte udspil skal der lukkes uddannelsespladser i de store byer, det giver god mening, hvis det gøres klogt.

”Dansk Erhverv har netop præsenteret et danmarkskort over beskæftigelse og løn for de videregående uddannelser i hele Danmark. Vi kan se, at der stadig er alt for mange brødløse fag. Det vil give god mening at skrue ned og lukke uddannelser på de områder, hvor der i dag uddannes for mange,” siger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Uddannelser hvor der er arbejde
I sit udspil foreslår regeringen, at der flyttes uddannelser ud i hele landet.

”Vores helt klare fokus er vores medlemmers muligheder for at rekruttere arbejdskraft i hele landet. Det er arbejdsmarkedet, der bør være omdrejningspunktet her. Er der mangel på arbejdskraft lokalt, så giver det god mening at se på behovet for nye uddannelsespladser,” siger Mads Eriksen.

Længe efterlyst ny tandlægeuddannelse
Regeringen har lagt op til at der f.eks. oprettes en ny tandlægeuddannelse, jurauddannelse og maskinmesteruddannelser rundt om i Danmark.

”Vi har længe efterlyst en ny tandlægeuddannelse, der er kæmpe tandlægemangel uden for Aarhus og København. Vores danmarkskort viser også, at der er rigtig god beskæftigelse for jurister og maskinmestre, så her vil flere pladser gavne arbejdsmarkedet,” siger Mads Eriksen.

Bekymrede for kvaliteten
Dansk Erhverv er dog også bekymrede i forhold til visse elementer i udspillet.

”Det er ikke nogen let øvelse, regeringen her har igangsat. Det er vigtigt, at kvaliteten er høj, og at de unge følger med. Uden ansøgere, ingen uddannelse. Det kræver desuden et solidt forskningsmiljø at skabe en god universitetsuddannelse, og det skaber man ikke lige fra den ene dag til den anden,” siger Mads Eriksen.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil