; ;
Gemt

Gravid medarbejder kunne ikke opsiges på trods af arbejdsmangel

Nyhed

Dansk Erhverv | Brief - 23. marts 2021

En rengøringsvirksomhed opsagde en gravid medarbejder, fordi virksomheden havde opsagt samarbejdet med en kommune, hvilket betød, at medarbejderens arbejdsopgaver bortfaldt. Landsretten mente dog, at virksomheden kunne have valgt at opsige en anden medarbejder.


Det siger ligebehandlingsloven
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke opsige en medarbejder på grund af graviditet eller barsel. Hvis en medarbejder opsiges under graviditet eller barsel, er det arbejdsgiveren, som skal bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i graviditeten eller barslen. Hvis arbejdsgiveren ikke kan løfte den omvendte bevisbyrde, kan det resultere i en godtgørelse til medarbejderen på mellem seks og tolv måneders løn.

Sagen kort
Sagen drejede sig om en rengøringsassistent, der var ansat i en rengøringsvirksomhed til at gøre rent på en skole og i en børnehave.

Virksomheden opsagde sin kontrakt med den kommune, hvor skolen og børnehaven hørte hjemme, hvilket betød, at medarbejderens arbejdsopgaver bortfaldt. Medarbejderen og hendes kollegaer, hvis arbejdsopgaver også bortfaldt, blev derfor opsagt af virksomheden. De medarbejdere, som havde andre arbejdsopgaver, udover dem der bortfaldt, blev varslet ned i tid.

Medarbejderen, som var gravid på opsigelsestidspunktet, mente, at opsigelsen var begrundet i hendes graviditet, og hun lagde derfor sag an mod virksomheden med krav om en godtgørelse efter ligebehandlingsloven.

Landsrettens afgørelse
Virksomheden gjorde i byretten gældende, at den ikke kendte til medarbejderens graviditet på opsigelsestidspunktet. Det synspunkt frafaldt man dog i landsretten.

Både landsretten og byretten fandt, at virksomheden ikke havde godtgjort sit behov for at opsige nogen af medarbejderne, da virksomheden fortsat havde rengøringsopgaver andre steder. Endvidere fandt landsretten, at den gravide medarbejder havde de samme kvalifikationer som de øvrige af virksomhedens rengøringsassistenter.

Virksomheden blev derfor dømt til at betale en godtgørelse på ni måneders løn, da den ikke kunne bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist var begrundet i medarbejderens graviditet.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen er i tråd med tidligere retspraksis, som bekræfter, at der påhviler virksomheden en tung bevisbyrde, hvis den ønsker at opsige en medarbejder, der er gravid eller afholder barsel. Dette gælder navnlig, hvis der fortsat er arbejdsopgaver i virksomheden, som den opsagte – gravide eller barslende – medarbejder har kvalifikationerne til at udføre.

Dansk Erhverv anbefaler derfor altid medlemmerne at kontakte os, inden der skrides til opsigelse af en gravid medarbejder.