Gemt

Kan en samarbejdspartner ansætte dine medarbejdere?

Dansk Erhverv | Brief - 22. marts 2021

Virksomheder, der er samarbejdspartnere, handler ikke illoyalt, når de ansætter en gruppe af medarbejdere, der er opsagt eller søger væk fra den anden virksomhed. Det fastslog Sø- og Handelsretten i en ny sag. Det var heller ikke i strid med lov om erhvervshemmeligheder, at medarbejderne oplyste om egne ansættelsesvilkår.


Opsiger sine medarbejdere
Sagen omhandlede to virksomheder, der havde en samarbejdsaftale om udlejning af arbejdskraft til montering af elevatorer. Virksomhederne var ikke konkurrenter, men alene samhandelsparter. Samarbejdet gik desværre ned ad bakke og endte med at ophøre på grund af uenigheder om afregninger og vilkår for det forsatte samarbejde. Det betød, at virksomheden, der udlejede medarbejdere til elevatormonteringsvirksomheden, var nødt til at reducere medarbejderstyrken og opsagde bl.a. en gruppe medarbejdere. Andre medarbejdere valgte selv at opsige deres stillinger. Det endte med, at 10 medarbejdere skiftede fra udlejningsvirksomheden til elevatormonteringsvirksomheden.

Virksomheden, der tidligere havde udlejet sine medarbejdere, måtte nu se på, at de samme medarbejdere arbejdede direkte for den nu tidligere samarbejdspartner, og rejste spørgsmål om, hvorvidt det var var i strid med god markedsføringsskik, at elevatormonteringsvirksomheden havde ansat dem alle, og om lov om erhvervshemmeligheder var overtrådt ved at ansætte de mange medarbejdere. Der blev nedlagt påstand om forbud mod at kontakte en række oplistede personer i 3 år og rejst krav om erstatning på mere end 4 millioner kroner.

Markedsføringsloven og lov om erhvervshemmeligheder
Markedsføringsloven kan beskytte virksomheder mod illoyale handlinger, der tilsidesætter god markedsføringsskik. Det kan være illoyalt at ”stjæle” grupper af medarbejdere fra en konkurrent, eller hvis en gruppe af medarbejdere vælger at starte egen konkurrerende virksomhed.

Det kan også være i strid med lov om erhvervshemmeligheder, hvis medarbejdere misbruger oplysninger, de har fået kendskab til i kraft af deres ansættelse og kan defineres som erhvervshemmeligheder efter loven.

  • Oplysningerne må ikke være almindeligt kendt blandt personer i branchen
  • Oplysningerne skal have en handelsværdi
  • Oplysningerne skal være underlagt foranstaltninger til hemmeligholdelse.

Sø- og Handelsrettens afgørelse
Sø- og Handelsretten frifandt elevatormonteringsvirksomheden. Retten lagde til grund, at de medarbejdere, som udlejningsvirksomheden selv havde opsagt, utvivlsom var berettiget til at tage ansættelse hos elevatormonteringsvirksomheden. Hvad angik de øvrige medarbejdere, som havde søgt over og selv opsagt deres stillinger, fandt retten det ikke bevist, at det var sket på elevatormonteringsvirksomhedens initiativ. Reglerne om god markedsføringsskik var således ikke overtrådt.

For så vidt angår illoyal brug af erhvervshemmeligheder, var det heller ikke bevist, at elevatormonteringsvirksomheden havde overtrådt bestemmelserne. Retten bemærkede desuden, at en medarbejders ansættelsesvilkår ikke kan udgøre en forretningshemmelighed, og at medarbejdere er berettiget til at videregive oplysninger om egne ansættelsesvilkår til enhver.

Dansk Erhverv vurderer
Dommen fastslår, at det ikke i sig selv er i strid med god markedsføringsskik at ansætte medarbejdere, der tidligere har været udlejet til ens virksomhed. Det er ikke overraskende for så vidt angår medarbejdere, der opsiges af en virksomhed. Afgørelsen omfatter også tilfælde, hvor medarbejderne selv siger op og søger videre. Det gælder så længe en virksomhed ikke handler illoyalt i forbindelse med rekrutteringen, og så længe der ikke er tale om en kollektiv handling fra medarbejdernes side. Ved vurderingen af sagen kan det ikke udelukkes, at det har haft betydning, at der var tale om samarbejdspartnere og ikke konkurrerende virksomheder.

Det følger direkte af ligelønsloven, at en medarbejder er berettiget til at videregive egne lønvilkår til enhver. Der kan ikke stilles krav om, at lønvilkår holdes hemmeligt.

Dansk Erhverv anbefaler medlemsvirksomheder at rette henvendelse, hvis der opstår spørgsmål om god markedsføringsskik eller handlinger omfattet af lov om erhvervshemmeligheder.