;
Gemt

Ny trepartsaftale om arbejdsgivers adgang til at forlange test og coronapas

Dansk Erhverv | Personale - 12. november 2021

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er i dag blevet enige om en trepartsaftale, der skal give arbejdsgiverne klar adgang til at bede medarbejderen om at vise coronapas og at blive testet for covid-19.


Smitten med covid-19 er stigende,og for at holde smitten nede, så medarbejderne trygt kan gå på arbejde, er det vigtigt, at arbejdsgiverne har de rigtige redskaber til at håndtere den stigende smittespredning på arbejdspladserne. Den midlertidige testlov udløb den 1. november 2021, hvorfor der er brug for ny lovgivning.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er derfor i dag blevet enige om følgende:

  • Arbejdsgiverne skal sikres en lovmæssig adgang til at pålægge ansatte at forevise et gyldigt coronapas. Hensynet er, at der på arbejdspladserne hurtigt og effektivt skal kunne sikres tryghed om smittesituationen, og at eventuel smitte blandt ansatte skal kunne bremses. Ifølge aftalen skal det fremgå af forarbejderne til loven, at så længe covid-19 er en samfundskritisk sygdom, er saglighedskravet for at pålægge ansatte at vise coronapas opfyldt.
  • Testloven, som gav arbejdsgiverne mulighed for at pålægge ansatte at lade sig coronateste, genindføres.
  • Arbejdsgiverne skal kunne anvende selvtest på arbejdspladsen, forudsat at de er CE-godkendte og anvendes i overensstemmelse med retningslinjerne.   

Aftalen indebærer, at ovenstående skal gælde, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Der skal nu udarbejdes et lovforslag, som skal vedtages i Folketinget, før det kan træde i kraft.

Dansk Erhverv vurderer

”Vi meget tilfredse med, at det er lykkedes regeringen og arbejdsmarkedets parter at blive enige om at genindføre testloven, og at arbejdsgiverne sikres en klar lovmæssig adgang til at forlange coronapas og anvende selvtest på arbejdspladsen”, siger vice.adm. dir. i Dansk Erhverv, Laurits Rønn og fortsætter:

”Det har vi arbejdet intenst for. Vi havde dog gerne set, at den klare lovmæssige adgang til test og coronapas ikke blev begrænset til at gælde, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, da der på de enkelte virksomheder stadig kan være behov for at forlange test og coronapas, selvom sygdommen ikke længere er samfundskritisk.”

Hvad sker der nu?

Beskæftigelsesministeriet skal nu udarbejde et lovforslag, der gennemfører aftalen. Lovforslaget skal først vedtages i Folketinget, før det kan træde i kraft. Loven vil blive behandlet som en hastelov, og vi forventer, at de nye regler træder i kraft den 24. november 2021. Det er dog endnu ikke endeligt fastlagt.

Vi orienterer naturligvis nærmere, når vi ved mere om ikrafttræden og detaljerne i de nye regler.