; ;
Gemt

Velfærdsloven kan ende med at skade velfærden

10. november 2021

Regeringens netop fremlagte forslag til en såkaldt velfærdslov kan ende med at blive en dyr fornøjelse for Danmark, bremse offentlig innovation og i sidste ende skade velfærden, lyder advarslen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Regeringen vil med lov forpligte fremtidige regeringer til hvert år at tilføre den offentlige sektor ekstra penge i takt med, at antallet af børn og ældre stiger.

”Det lyder måske umiddelbart som en god idé, men det er en gammeldags og unyttig måde at tænke på. For vi kan bare ikke løse alting ved at sende flere penge. Vi står jo for eksempel overfor en galoperende mangel på arbejdskraft netop fordi, der bliver flere ældre. Det løser flere penge ikke. Til gengæld vil vi kunne se langt efter den innovation og nytænkning, som vi må og skal have, hvis vi som samfund skal løse den store opgave, som vi står overfor,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Kan gøres bedre
Brian Mikkelsen peger på, at fokus bør være på kvaliteten af velfærden i stedet for hvor mange penge, der bruges hvert eneste år.

”For sandheden er, at der ikke er nogen garantier for, at stigningen i det offentlige forbrug vil føre til kvalitetsforbedringer for borgerne. Der bør tages initiativ til at sikre større åbenhed i den kommunale velfærdsøkonomi, så vi rent faktisk kan se, om borgerne får valuta for pengene. Det er det rigtige sted at starte. Og så skal vi til at se på, hvordan vi kan gøre tingene anderledes. Især skal der turbo på det offentligt-private samarbejde. For der er ingen tvivl om, at hvis vi skal sikre en ordentlig kvalitet i for eksempel ældreplejen fremover, så kommer vi ikke udenom, at de private aktører må meget mere på banen,” siger Brian Mikkelsen.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef