Gemt

Lovudkast om øget tilsyn på det sociale område vil skævvride konkurrencen

07. oktober 2021

Dansk Erhverv mener ikke, at indholdet i en politisk aftale om henholdsvis ligestilling mellem offentlige og ikke-offentlige leverandører og øget tilsyn med sociale tilbud skinner tilstrækkeligt igennem i regeringens lovudkast.

 

Regeringens ændringsforslag til at styrke socialtilsynet og det økonomiske tilsyn med sociale tilbud er en ommer.

Sådan ser Dansk Erhverv på det og forventer markante ændringer i det endelige forslag. Både hvad angår respekten for den forudgående politiske aftales intention om ligestilling mellem offentlige og ikke-offentlige leverandører respekteres, og i forhold til de krav der stilles bestyrelsers sammensætning.

”Den politiske aftale, der skal sikre øget tilsyn med sociale tilbud, landede i april med det vigtigste resultat, at det fortsat er muligt at etablere og drive private, kommercielle tilbud. Samtidig styrkes socialtilsynet og det økonomiske tilsyn. Vi bød aftalen velkommen, dels fordi den skaber ro om ejerskabsformer og området generelt, dels fordi der med aftalen sikres mere ligestilling mellem offentlige og ikke-offentlige tilbud. Med aftalen pålægges offentlige tilbud at fremlægge en række økonomiske nøgletal på direkte og indirekte omkostninger,” siger velfærdspolitisk chef Troels Yde Toftdahl, Dansk Erhverv.

Han har afgivet et meget kritisk høringssvar efter tæt medlemsdialog. Det er Dansk Erhvervs klare vurdering, at lovudkastet skævvrider konkurrencen mellem på den ene side offentlige tilbud og på den anden side alle ikke-offentlige tilbud, såvel private som selvejende.

”Blandt andet er aftalens intention om ensartede rapporteringskrav for såvel offentlige som ikke-offentlige leverandører ikke tilstrækkeligt afspejlet. I lovudkastet stilles der også helt urimelige krav til bestyrelsernes sammensætning, der de facto vil betyde, at de nuværende selskabskonstruktioner for en række både private, selvejende og civilsamfundsorganisationer ikke vil kunne opretholdes,” konkluderer Troels Yde Toftdahl.

Der foreslås forbud mod, at man kan sidde i mere end én bestyrelse i en koncern, koncernlignende konstruktion, eller hvis der sker ”betydelig samhandel mellem virksomheder”.

”Det umuliggør arbejdet med at sikre fælles værdigrundlag og indholdsmæssige tilgange på tværs af organisationer. Dermed udfordrer det grundlaget for de selvejende organisationer og mange civilsamfundsorganisationer.”

Dansk Erhverv har fremført sin kritik på sociale medier i form af LinkedIn opslag fra administrerende direktør Brian Mikkelsen, i Altinget og OPS-Indsigt samt direkte over for relevante ordførere.

”Den offentlige kritik har givet anledning til opfølgende dialog med Social- og Ældreministeriet, der har indikeret, at der vil ske ændringer på baggrund af blandt andre vores høringssvar. Det er således forventningen, at det lovforslag, der ifølge tidsplanen vil blive fremsat her i oktober, vil være markant anderledes end det lovforslag, der har været i høring,” siger Troels Yde Toftdahl.