Gemt

Reportage: Velfærdens Årsdag 2021

06. oktober 2021

Børsen dannede endnu engang ramme for Velfærdens Årsdag, hvor brugerorganisationer, civilsamfund, fagbevægelsen og erhvervslivet var samlet til en drøftelse om fremtidens velfærd. Dagen blev arrangeret af Danske Handicaporganisationer, Dansk Erhverv og FOA i fællesskab og samlede omkring 100 deltagere i Børssalen. Adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen åbnede ballet og her var ambitionen meget klar: ”Vi skal have verdens bedste velfærdssamfund”, en ambition som mødte genklang flere gange i løbet af dagen blandt deltagerne.

Det danske velfærdssystem er samtidig præget af massive udfordringer som kræver, at vi styrker samarbejdet mellem det offentlige, civilsamfundet, selvejende og private: ”Det kræver et opgør med ”dem og os”. Et opgør med ”offentlig eller privat”. For ligesom vækst og velfærd ikke er hinandens modsætninger – men derimod hinandens forudsætninger, så er det offentlige, civilsamfundet, selvejet og det private heller ikke hinandens modsætninger.” sagde adm. direktør Brian Mikkelsen i sin åbningstale.

Frivillige foreninger og sociale tilbud udviste stor innovationskraft under coronakrisen
Souschef i Tænketanken Mandag Morgen Mathias Heilesen, fortalte om deres undersøgelse af de erfaringer der blev gjort på socialområdet i forbindelse med coronakrisen. Hele 70% af de frivillige foreninger og 84% af de sociale tilbud indførte nyskabelser efter nedlukningen 11. marts. Ydermere viste undersøgelsen at hver fjerde frivillige forening og socialtilbud samarbejdede mere på tværs under coronakrisen.

Konklusionen var entydig, det er imponerende tal som beretter om den store innovationskraft og omstillingsparathed der eksisterer på socialområdet.

Case: CP-tv har skabt et digitalt fællesskab som skal hjælpe mennesker med cerebral parese ud af ensomhed
Dernæst fortalte direktør i CP Danmark Mogens Wiederholt om CP-tv, et konkret initiativ som blev søsat under coronakrisen. Gennem Facebook live har CP-tv skabt en interaktiv platform for både indhold og sammenhold. Programmets emne skifter fra gang til gang, lige fra beskæftigelse, forældreskab og specialbørnehaver til de paralympiske lege og fejring af CP Danmarks 70-års fødselsdag.

Hvordan kan vi løse nogle af de massive velfærdsudfordringer?
”En af vores helt store udfordringer er at tiltrække unge mennesker til vores fag. Det er vi nødt til at nytænke, så vi gør det attraktivt at vælge velfærden til” sagde adm. direktør i Altiden Miriam Toft i en video om velfærdstalenter og uddybede: ”Vi skal allerede sætte ind i folkeskolen. Det skal være tydeligt igennem ungdomsårene, at det er muligt at skabe karriere inden for velfærd”.  

”Hvis Danmark skal kunne sige, vi har verdens bedste velfærd, så skal vi sikre at alle ressourcer kommer i brug” understregede Miriam Toft.

Efterfølgende lagde adm. direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen op til at velfærdssamfundets udfordringer i høj grad kan løses ved at udbrede arbejdsmarkedspensionsmodellen til andre områder. Hertil skal løsningerne findes ved øgede investeringer i digital velfærdsservice, nye modeller for offentligt-privat samarbejde og ved at satse på civilsamfundet, konkluderede Torben Möger i sit oplæg.

Coronakrisen har lært os at nedbryde siloer, overkomme barrierer og skabt muligheder for øget fleksibilitet
Efterfølgende blev dagens emner drøftet med både tre borgmestre Mia Nyegaard, Steen Christiansen samt Søren Steen Andersen og brugerorganisationer, fagbevægelsen og arbejdsgivere, der alle skulle komme med deres bud på vejen fremad – med læringen fra corona-krisen i baghovedet.

Dagen sluttede med et besøg af tidligere departementschef i sundhedsministeriet Per Okkels, der gæstede scenens loungesofa. Her fortalte han om regeringens og departementets krisestyring under corona.

Vi ses igen næste år
Det bliver nok næppe sidste gang, at fremtidens velfærdsudfordringer skal drøftes, så debatten og dialogen fortsætter, måske også til Velfærdens Årsdag 2022.