Gemt

Grøn skattereform skal være motoren i grøn omstilling

01. september 2021

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, var inviteret til Dansk Erhvervs Årsdag for at give sit bud på, hvordan Danmark bliver verdens bedste land at starte og drive virksomhed i.

 

Jakob Ellemann-Jensen tog udgangspunkt i klima-dagsordenen.

”Vores største opgave er at omstille Danmark til et klimaneutralt samfund, og det kommer vi ikke i mål med uden virksomhederne - og der er ingen lige vej til succes,” sagde han og pegede på tre punkter, der kan imødegå klimaudfordringen.

Grøn omstilling hånd i hånd med vækst
For det første skal løsningerne i Danmark være præget af et internationalt udsyn.

”Dels er det uholdbart at stille krav, der betyder, at arbejdspladser i Danmark blot flytter til udlandet. Dels skal vi skabe rammerne for, at en grøn omstilling kommer til at gå hånd i hånd med vækst. Vi skal udvikle grønne løsninger, der kan inspirere og bidrage til resten af verden.”

Grønt økonomisk råderum på 1,7 milliard kroner
For det andet kræver en grøn omstilling investeringer.

”Derfor foreslår vi, at der skabes et grønt økonomisk råderum på 1,7 milliard kroner om året ved at sætte dimittendsatsen for nyuddannede ledige ned. Det vil desuden øge arbejdsudbuddet med cirka 5.000 personer.”

For det tredje ønsker Jakob Ellemann-Jensen en grøn skattereform, hvor det skal kunne betale sig at investere i klimaet.

”En grøn skattereform skal være motoren i en grøn omstilling,” påpegede han.

Beløbsordning bør justeres
Foruden en CO2-afgift skal reformen sikre, at danske virksomheder får styrket deres konkurrenceevne, så de stilles bedre end deres udenlandske konkurrenter.

Udover en lavere dimittendsats skal den såkaldte beløbsordning justeres, så det bliver muligt at hente yderligere udenlandsk arbejdskraft til landet. Endelig ønsker Jakob Ellemann-Jensen en arbejdspligt for udlændinge, der kommer hertil, hvis de modtager offentlige ydelser.

Kontakt os

Kommunikation

Kristian Kongensgaard

Redaktør