Gemt

Nyt samarbejde skal strømline plastemballager

07. september 2021

Et nyt samarbejde mellem miljøministeren og detailsektoren sætter fokus på plastemballagen, som i 2025 bliver underlagt producentansvar. Dansk Erhverv skal koordinere samarbejdet, der bl.a. har som mål at forberede detailsektoren på fremtidige krav og ensarte den måde plastemballager designes.

 

Regeringen har i samarbejde med detailsektoren lanceret et plastsamarbejde, der arbejder for en række ambitiøse mål. Blandt andet skal al den plastikemballage, som sektoren selv er ansvarlig for, kunne genbruges eller genanvendes i 2025, emballager skal bestå af mindst 30 procent genanvendt plastik og flere take-away engangsplastprodukter skal reduceres. Der skal også arbejdes med e-handlens transportemballager for at sikre mere bæredygtige løsninger.

Samarbejdet blev kickstartede den 25. august 2021 med et event i Kvickly på Strandlodsvej i København. Ved lanceringen deltog miljøminister Lea Wermelin (S), formand for styregruppen og koncerndirektør for COOP, Per Thau, samt flere repræsentanter fra styregruppen og Dansk Erhverv.

Læs, hvordan du kan tilmelde dig samarbejdet her.


Miljøminister Lea Wermelin (S) og Per Thau, koncerndirektør for COOP og formand for plastpartnerskabets styregruppe.

Der er udpeget en styregruppe med bred repræsentation fra hele detailsektorens værdikæde. For at sikre fremdrift i arbejdet og inddragelse af aktørerne på området, er der oprettet et sekretariat for sektorsamarbejdet hos Dansk Erhverv. Sekretariatet skal arbejde for at få flest mulige aktører i detailsektoren til at tage del i den mere bæredygtige brug af plast.

I 2025 skal virksomheder betale for affaldsbehandlingen af deres markedsførte emballager og her slipper de miljøvenlige billigere.

Via plastpartnerskabet arbejder Dansk Erhverv med at forberede omstillingen og der er potentielt mange penge at spare, hvis man som virksomhed omstiller sig til den miljøgraduering, som vi ved kommer med producentansvaret.

Læs pressemeddelelse fra Miljøministeriet her. 

Læs debatindlæg i Børsen af Lea Wermelin & Per Thau. 

Faktaboks: Mål for samarbejdet og styregruppemedlemmer

Mål:

  • At skabe fælles, cirkulære designkrav for både food og non-food emballager, herunder e-handlens transportemballager. Det skal medføre harmonisering af emballageløsninger og derved give volumen, som enten kan genbruges eller sorteres og genanvendes mere effektivt. Designkravene skal være anvendelige for både små og store virksomheder.
  • At al plastikemballage er genbrugeligt og/eller genanvendeligt på en økonomisk forsvarlig måde og består af mindst 30 pct. genanvendt plastik inden 2025. De deltagende virksomheder er ansvarlige for egne emballager herunder private label.
  • At skabe reduktion af plastikforbrug, herunder bidrage til test og udbredelse af genbrugsløsninger samt reducere 50 pct. af visse take-away engangsplastikprodukter i 2026 i detailsektoren.

Styregruppen:
Per Thau – COOP (formand)
Camilla Haustrup Hermansen – Plus Pack (næstformand)
Carsten Hänel – Orkla (næstformand)
Michael Løve – Salling
Jens Stratmann – Lidl
Michael Christensen – Dagrofa
Finn Tang – Aldi
Anders René Jensen – REMA 1000
Peder Stedal – Elgiganten
Brian Gøbel Poulsen – Matas
Sune Carlsen – Imerco
Rune Jungberg Pedersen – Jysk
Mads Jørgensen – Bauhaus
Gotfred Christiansen - Schou Nordic
Massimo Forti – Ragn-Sells
Jesper Emil Jensen - Færch

Kontakt

Handel

Andreas Hastrup Clemmensen

Chefkonsulent