Gemt

Statsministerens budskab til erhvervslivet: Vi havde ikke klaret os uden det gode samarbejde

01. september 2021

Statsminister Mette Frederiksen gæstede Dansk Erhvervs Årsdag, hvor hun benyttede lejligheden til at takke for et godt samarbejde om coronahåndteringen. Hun er enig i, at Danmark skal være verdens bedste land at leve i og at drive virksomhed i – og at vi skal løse problemet med mangel på arbejdskraft.  

 

Statsminister Mette Frederiksen benyttede taletiden på Dansk Erhvervs Årsdag til at takke erhvervslivet for indsatsen og samarbejdet i forbindelse med coronahåndteringen, hvor udrulningen af testcentre, vacciner og omlægningen til produktion af værnemidler har været helt afgørende. Hun pointerede i den forbindelse styrken af samarbejdet mellem det offentlige og det private:

”Vi havde ikke klaret os uden det gode samarbejde med erhvervslivet.”

Hun erklærede sig enig med adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsens, ambition:

”Ja, vi skal være verdens bedste land at leve i, og forudsætningen for det er, at vi er verdens bedste land at drive virksomhed i. Og det mener jeg i ramme alvor,” lød det fra statsministeren, der også kom ind på den mangel på arbejdskraft, der i dag udfordrer mange virksomheder i Danmark.

Mangel på arbejdskraft er et strukturelt problem
Hun mener, at vi er nødt til at se på manglen på arbejdskraft på både den korte og den lange bane.

”Vi skal ikke kun forsøge at løse de kortsigtede udfordringer. Udfordringen med mangel på arbejdskraft er strukturel,” lød budskabet fra Mette Frederiksen, der i den forbindelse kom med en klar opfordring til erhvervslivet om at være opmærksomme i diskussionen om uddannelse.

”Det er vigtigt, at vi uddanner en arbejdsstyrke, der kan løse de opgaver, vi står over for i fremtiden,” hvorefter hun spurgte salen:

”Er vi sikre på, vi har fået indrettet vores uddannelsessystem, så det er helt perfekt?” Manglen på særligt ufaglært arbejdskraft og flere inden for it-branchen blev fremhævet som et problem, der kan vokse sig rigtig stort i fremtiden og også vil få indflydelse på Danmarks evne til at løse de store samfundsudfordringer:

”Den grønne omstilling sker i produktions-Danmark. Hvis der ikke er elektrikere i fremtiden, får vi altså heller ikke sat vindmøller op.”

Statsministeren rundede af med at forsikre dansk erhvervsliv om, at regeringen er klar til dialog:
”Lige nu modtager vi alle gode idéer.”

Dagens moderator Charlotte Beder forsøgte at få statsministeren til at løfte sløret for, hvordan man kan forvente at se regeringens reformudspil – og her var budskabet også helt klart: ”Når regeringen er klar til det.”