Gemt

Bortvist for at nægte at udføre overarbejde

Dansk Erhverv | Personale - 28. april 2022

En faglig voldgift har afgjort, at det var uberettiget at bortvise en medarbejder, som nægtede at udføre pålagt overarbejde. 

Dommeren lagde særlig vægt på, at lederen ikke spurgte ind til, hvorfor medarbejderen ikke kunne blive og udføre det pålagte overarbejde denne gang. Det viste sig, at medarbejderen skulle skynde sig hjem og passe sine små børn.

Medarbejderen nægtede at udføre pålagt overarbejde
Medarbejderen var ansat som lagermedarbejder på en fragtterminal, hvor der jævnligt var behov for overarbejde.

Medarbejderen blev efter endt vagt på aftenholdet kl. 20:30 bedt om at arbejde over, da der var nogle paller, som var væltet og skulle pakkes om.

Medarbejderen nægtede at udføre det pålagte overarbejde, men angav ikke nogen begrundelse herfor.

Arbejdsgiveren spurgte heller ikke medarbejderen, hvorfor han ikke kunne udføre overarbejdet den pågældende aften.

Medarbejderen blev bortvist som følge af overarbejdsvægring
Arbejdsgiveren bortviste medarbejderen som følge af overarbejdsvægringen og lagde vægt på, at medarbejderen udtrykkeligt var blevet bedt om at blive efter arbejdstids ophør for at udføre det pålagte overarbejde.

Medarbejderen gjorde gældende, at bortvisningen var uberettiget, da medarbejderen de seneste 14 dage forud for bortvisningen havde arbejdet over i alt syv gange, og at medarbejderen i øvrigt aldrig tidligere havde nægtet at udføre overarbejde.

Endvidere blev det under sagen oplyst, at medarbejderen havde nægtet overarbejde den pågældende aften, da han skulle skynde sig hjem for at passe sine to børn på henholdsvis et og fire år.

Bortvisningen var uberettiget
Dommeren fandt, at bortvisningen var uberettiget.

Dommeren lagde især vægt på, at arbejdsgiveren ikke havde spurgt medarbejderen, hvorfor han ikke kunne arbejde over den pågældende aften. Dommeren bemærkede i den forbindelse, at det ville have været ledelsesmæssigt naturligt at spørge medarbejderen om dette – især når medarbejderen var kendt for normalt altid at være villig til at påtage sig overarbejde.

Når medarbejderen samtidig under sagen forklarede, at grunden til, at han nægtede at udføre det pålagte overarbejde var, at han skulle hjem og passe sine små børn, udgjorde overarbejdsvægringen ikke en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet, der kunne medføre en bortvisning.

Dansk Erhverv bemærker
Det ansættelsesretlige udgangspunkt er fortsat, at en medarbejder har pligt til at udføre pålagt overarbejde, medmindre andet måtte følge af en overenskomst eller den individuelle ansættelseskontrakt.

Afgørelsen illustrerer dog, at der i helt særlige situationer kan være saglige, personlige årsager til, at en medarbejder kan nægte at udføre pålagt overarbejde. Det er derfor vigtigt, at arbejdsgiveren spørger ind til en begrundelse, hvis medarbejderen nægter at udføre overarbejde, før der evt. skrides til bortvisning af medarbejderen som følge af overarbejdsvægring.

Hvorvidt medarbejderens begrundelse er tilstrækkelig til at kunne nægte at udføre det pålagte overarbejde, vil altid afhænge af en konkret vurdering.

Dansk Erhverv anbefaler, at medlemmer tager kontakt til Dansk Erhverv, hvis der opstår en situation om overarbejdsvægring.