;
Gemt

Corona bør fremover håndteres som influenza

12. januar 2022

Dansk Erhverv glæder sig over, at Folketingets Epidemiudvalg er blevet enige om at lempe en række restriktioner for især kulturlivet. Grundlæggende er det nødvendigt, at vi begynder at håndtere corona som influenza.

 

På et møde i Folketingets Epidemiudvalg har et Folketingsflertal besluttet, at eksempelvis biografer, museer og teatre fra på mandag igen kan slå dørene op. Det bliver også muligt at afholde konferencer med op til 500 deltagere.

”Det er selvfølgelig en god nyhed, for det har været en hård omgang for ramte at skulle holde lukket hen over julen, hvor der ellers traditionelt har været godt gang i butikken. Når det er sagt, så har vi svært ved at se argumenterne for, at større konferencer og store møder fortsat holdes lukkes. Møde- og konferencestederne er kompetente virksomheder med stor erfaring i trygt, sikkert og forsvarligt at afvikle arrangementer med mange deltagere,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv og påpeger, at der er brug for, at vi nu for alvor ser corona i et helt andet lys.

Vacciner baner vejen
Vi er nået til et punkt i forløbet, hvor vi bør håndtere corona som en influenza, vi skal vaccinere os ud af, som vi altid har gjort med almindelig influenza. Medmindre der kommer nye, alvorlige varianter, så er det den vej, vi skal gå, så dermed skal vi også stoppe med nedlukninger og stramme restriktioner. Det er ganske enkelt ikke proportionelt og holdbart for Danmark og verden, at vi bliver ved med at holde fast i samme metodik,” siger Brian Mikkelsen.

Åbent til kl. 24
Nattelivet får ikke lov til at åbne i denne omgang.

”I Dansk Erhverv har vi forståelse for, at der ikke bliver tale om en total genåbning. Men for eksempel restauranter og barer bør få udvidet åbningstiden til kl. 24 – ikke mindst på baggrund af de positive toner fra både SSI og andre eksperter den seneste tid. For de nuværende regler koster mange kunder og dermed omsætning. Vi hører fra en række medlemmer, at det ikke er rentabelt at fortsætte som nu,” siger Brian Mikkelsen.

Overblik over lempelser

På baggrund af Epidemikommissionens anbefalinger har et flertal i Folketingets Epidemiudvalg besluttet at lempe nogle af restriktionerne.

Fra søndag d. 16. januar kan nedenstående genåbne med coronapas og mundbind eller visir:

  • Folkehøjskoler (korte og lange kurser) og folkeoplysende aktiviteter (aftenskoler, daghøjskoler og Folkeuniversitetet) mv.

  • Udendørs idrætsarrangementer med betalende tilskuere eller tilskuere, som tilbydes billetter gratis, som sædvanligvis ville blive udbudt til salg (siddende).

  • Zoologiske anlæg, akvarier, forlystelsesparker og omrejsende tivolier.

  • Museer, videnspædagogiske aktivitetscentre og kunsthaller.

Derudover åbner følgende med krav om coronapas og mundbind/visir og en deltagerbegrænsning på 500 personer indendørs:

  • Biografer (loftet gælder pr. biografsal)

  • Lokaler og lokaliteter, hvor der afholdes koncerter, scenekunstforestillinger, forevisninger, storskærmsarrangementer og lignende

  • Teatre

  • Steder hvor der kan afholdes foredrag og konferencer

  • Indendørs idrætsarrangementer med betalende tilskuere eller tilskuere, som tilbydes billetter gratis, som sædvanligvis ville blive udbudt til salg. (kun arrangementer med publikummer mv. som i det væsentlige er siddende).

Frem mod restriktionernes udløb den 31. januar 2022 vil Epidemikommissionen vurdere, om man kan anbefale at iværksætte næste trin fra den 31. januar 2022.

Epidemikommissionen vurderer for nuværende, at det i næste trin vil være relevant bl.a. at genåbne hovedparten af de øvrige aktiviteter på erhvervsområdet for eksempel messer, lege- og badelande, forsamlingshuse og selskabslokaler samt lempelse af restriktioner for serveringsteder mv.

Epidemikommissionen vurderer dog samtidig, at der forventeligt også efter næste trin vil være behov for restriktioner herunder eksempelvis natteliv og større arrangementer med stående publikum samt krav om coronapas og mundbind.

Kilde: Epidemikommissionen

Læs mere på dr.dk: Regeringen lemper restriktionerne for det meste af kulturlivet

Læs mere på em.dk: Dele af erhvervslivet åbner igen

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Markedschef
Medarbejderprofil
Kommunikation, presse, kurser & events

Louise Jaaks Sletting

Underdirektør