Gemt

Danmark er Nordens nummer sjok i affaldsforebyggelse

21. januar 2022

Nordiske naboer som Finland og Sverige har i højere grad formået at reducere deres affaldsintensitet. Danmark er i stedet gået i stå, ifølge EU-undersøgelse.

Danmark indtager sidstepladsen i Norden, når det handler om at affaldsforebygge – trods ressourcestrategien "Danmark uden affald" med knap ti år på bagen.

Det skriver nichemediet Wastetech på baggrund af en rapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA), der i perioden 2008 til 2018 har målt mængden af affald genereret per euro i BNP-tilvækst, også kaldet affaldsintensiteten.

Mens affaldsmængden i EU i alt er steget med 6,5 pct. og økonomien med 20,4 pct. i løbet af perioden, kan Danmark ikke glæde sig over samme udvikling.

Faktisk har den danske affaldsintensitet ikke forandret sig siden 2008, fremgår det af rapporten, som trods alt viser, at vi ikke producerer mere affald, end økonomien vokser. På den anden side kan man sige, at de politiske initiativer til at reducere affaldsproduktionen indtil videre ikke har været særligt effektive.

Finland og Sverige har reduceret affaldsintensiteten og lykkedes med at skabe teknologisk udvikling og effektive affaldsforebyggelsesinitiativer, skriver Wastetech.  Mens Danmarks affaldsintensitet altså er uforandret, er Sverige, Norge og Finlands faldet med henholdsvis 21 pct., 11 pct., og 40 pct. i perioden.

Danmark fik så sent som i sommer en ny handlingsplan for affald efter flere års forsinkelser, som dog blev kritiseret fra flere kanter. Dansk Erhverv omtalte kaldte handlingsplanen som mangelfuld og ufokuseret til at kunne skabe effektiv omstilling.

EU niveauet
Derudover viser analysen viser generelt, at affaldsgenerering på EU-niveau stadig i stort omfang afhænger af udviklingen i økonomien dog, at der er en relativ lille afkobling, hvor affaldsgenereringen vokser langsommere end økonomien. Der er ingen målbar effekt af EU landenes vedtagne affaldsforebyggelsesprogrammer siden 2013, da affaldsproduktionen er steget med mere end 5 % i mellem 2014 og 2018.  Samlet set har kun 7 ud af 30 lande vist en stigning i affaldsintensiteten, mens 12 lande har vist et stærkt (mere end 10 procentpoint) fald mellem 2008 og 2018.

Undersøgelsen viser, at 10 ud af de 32 lande ikke har et affaldsforebyggelsesprogram på plads (baseret på data fra 2021). Til dato har kun 10 lande opdateret deres affaldsforebyggelsesprogrammer i henhold til det reviderede affaldsrammedirektiv ((EU)2018/851).

Udfordring er voksende tekstilaffald
Med det formål at imødegå de voksende mængder af tekstilaffald ser rapporten på affaldsforebyggelsespolitikker. Rapporten slår fast at tekstiler bør og kan reguleres for at bremse den hurtigt voksende affaldsstrøm.  Problemet anerkendes i stigende grad og er udpeget som et centralt fokus i EU’s handlingsplan for cirkulær økonomi. Det fremgår af rapporten, at hver europæisk borger genererer omkring 11 kg tekstilaffald årligt og af denne mængde indsamles omkring en tredjedel særskilt til genbrug og genanvendelse, hvilket ifølge rapporten tyder på, at to tredjedele ender i restaffald eller opbevares i husholdninger.

Du kan læse hele rapporten her på Miljøagenturets hjemmeside