Gemt

Opsigelse af handicappet butiksassistent i fleksjob var ikke i strid med forskelsbehandlingsloven

Østre Landsret har netop afgjort, at det ikke var i strid med forskelsbehandlingsloven at opsige en handicappet medarbejder i fleksjob, da medarbejderen ikke var kompetent, egnet og disponibel til at udføre arbejdsopgaver i virksomheden.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - juli 2022

Beskyttelsen i forskelsbehandlingsloven
Ifølge forskelsbehandlingsloven må en handicappet medarbejder ikke forskelsbehandles på grund af sit handicap. Arbejdsgiveren har blandt andet pligt til at forsøge at tilpasse stillingen, medmindre det udgør en uforholdsmæssig stor byrde for arbejdsgiveren. En handicappet medarbejder skal dog fortsat være kompetent, egnet og disponibel til at udføre arbejdet.

Sagen kort
Sagen handlede om en medarbejder i et supermarked, der var ansat i et fleksjob grundet rygproblemer. I løbet af medarbejderens mangeårige ansættelsesforhold havde virksomheden flere gange ændret medarbejderens opgaver og arbejdstid for at imødekomme medarbejderens forskellige skånebehov.

Medarbejderen blev efterfølgende diagnosticeret med en hælspore, hvorfor medarbejderen var nødsaget til at fuldtidssygemelde sig grundet store smerter. Medarbejderen var hos lægen efter fire uger, hvor prognosen var, at medarbejderen ikke kunne varetage sit arbejde på fuld tid i yderligere to måneder.

Virksomheden havde løbende samtaler med medarbejderen, der gav udtryk for, at der ikke var nogen foranstaltninger, der ville gøre det muligt for ham at genoptage arbejdet. Medarbejderen blev i forlængelse heraf opsagt efter to måneders sygdom.

Medarbejderen indbragte efterfølgende sagen for retten, da han mente, at opsigelsen var i strid med forskelsbehandlingslovens forbud mod forskelsbehandling grundet handicap.

Østre Landsrets dom
Landsretten kom frem til, at medarbejderen havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at der var udøvet forskelsbehandling. Det var herefter op til virksomheden at løfte bevisbyrden for, at tilpasningsforpligtelsen var overholdt. Landsretten lagde i den forbindelse vægt på, at medarbejderen var ansat i et fleksjob, hvor virksomheden løbende havde taget udstrakte, individuelle og hensigtsmæssige hensyn til medarbejderens lidelse.

Der blev herudover lagt vægt på, at der under sygefraværet ikke kunne peges på selv meget beskedne opgaver, som medarbejderen kunne udføre. Landsretten nåede derfor frem til, at medarbejderen ikke var kompetent, egnet og disponibel til at udføre arbejdsopgaver i virksomheden. Virksomheden blev derfor frifundet for overtrædelse af forskelsbehandlingsloven.

Dansk Erhverv bemærker
Dommen viser, at en medarbejder, som lider af et handicap, kan opsiges sagligt, hvis medarbejderen – på trods af virksomhedens ihærdige forsøg på at tilpasse arbejdet – ikke er i stand til at udføre nogen arbejdsopgaver i stillingen.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, inden der opsiges medarbejdere, der potentielt kan være beskyttet efter forskelsbehandlingsloven som handicappede, herunder fleksjobbere.