; ;
Gemt

Vejledning til vedligeholdelse af kølerum og køleskabe

06. juli 2022

Hent hjælp i Fødevarestyrelsens fotoplancher til vurdering af tilstrækkelig vedligeholdelse. Hvordan ser Fødevarestyrelsen på rust, skal bordpladen skiftes, og hvornår skal der fuges mellem fliserne? Fødevarestyrelsen har i år særligt fokus på kølerum og køleskabe.

 

Fødevarestyrelsen vil, som en af deres prioriterede indsatser i 2022, have ekstra fokus på vedligeholdelse af kølerum og køleskabe. Hvert år udpeger Fødevarestyrelsen aktuelle problemområder med behov for særlig fokus til en prioriteret indsats. Kontrollen af de prioriterede indsatser kan gennemføres anmeldt eller uanmeldt, og det er derfor allerede nu en god ide, at tjekke om vedligeholdelsen er tilstrækkelig.

Det kan være svært at få gjort ordentligt rent, hvis bordpladen er nedslidt, eller hvis der er rust på hylderne. Snavs i revner kan give gode vækstvilkår for mikroorganismer, som kan forurene fødevarerne. Det betyder at fødevarevirksomheder, som ikke bliver tilstrækkeligt vedligeholdt, kan få problemer med fødevaresikkerheden.

Fotoplancher til vurdering af tilstrækkelig vedligeholdelse
I 2019 gennemførte Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne om vedligehold i fødevarevirksomheder. Ved 1151 kontrolbesøg blev der på vedligeholdelse givet 85 indskærpelser (5,1 % af samlede antal kontroller), et påbud, en bøde og der blev konstateret 233 bagatelagtige forhold (15 % af samlede antal kontroller).

Som opfølgning på kontrolkampagnen lavede Fødevarestyrelsen fotoplancher, med gode og dårlige eksempler på vedligeholdelse af inventar og lokaler. De kan hjælpe fødevarevirksomhederne med at vurdere om deres vedligeholdelse er tilstrækkelig.

Se fotoplancherne om vedligeholdelse på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent