{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
02. juni 2022
Arbejdsskadesikringsloven skelner ikke mellem, om medarbejderen udfører arbejde på virksomhedens adresse eller i medarbejderens hjem. Hvorvidt en ulykke på arbejdspladsen kan anerkendes som en arbejdsulykke, beror på en konkret vurdering. Det samme gør sig gældende ved ulykker, der opstår i den ansattes eget hjem i forbindelse med hjemmearbejde.
Ankestyrelsens praksis viser, at det kan få betydning for vurderingen af, om en ulykke kan anerkendes som en arbejdsskade, at arbejdsgiveren ikke har råderet over, hvordan medarbejderen indretter og færdes i sit hjem.
Sker ulykken på arbejdspladsen, vil der være en formodning for, at der er tale om en arbejdsskade. Konkrete forhold, så som at den ansatte udfører private handlinger, kan selvfølgelig føre til et andet resultat.
Samme formodning ses ikke, når skaden sker i forbindelse med hjemmearbejde. Det skyldes, at de arbejdsmæssige og private forhold og handlinger er knyttet tættere sammen end på arbejdspladsen, og det vil derfor være vanskeligere at skelne mellem private handlinger og arbejdsmæssige forhold.
Ankestyrelsen har på baggrund af fire principielle afgørelser udsendt en principmeddelelse, der indtil videre fastslår, hvor langt en arbejdsgivers ansvar rækker, når der sker en ulykke i forbindelse med hjemmearbejde.
I to af sagerne var der tale om faldulykker, opstået hvor den ansatte havde forladt hjemmet – den ene for at gå en tur i løbet af arbejdsdagen, mens den anden var gået ned i gården for at holde en ”tænkepause”. Her blev skaderne ikke anerkendt som arbejdsulykker.
I de to andre sager var medarbejderne faldet ned af nogle trappetrin i forbindelse med toiletbesøg. Her blev skaderne anerkendt som arbejdsulykker med den begrundelse, at færden i forbindelse med toiletbesøg har en nødvendig og en naturlig tilknytning til arbejdet. Ankestyrelsen lagde også vægt på, at der ikke var beskrevet private forhold, som var årsag til, at de tilskadekomne faldt på trappen i hjemmet, hvilket kunne have medført en anden vurdering.
Dansk Erhverv bemærker
Sagerne illustrerer, at der ikke gælder samme formodning for, at skaden skyldes arbejdet, når skaden opstår i forbindelse med hjemmearbejde, samt at det i vurderingen tillægges vægt, om medarbejderens handling har en nødvendig og naturlig tilknytning til arbejdet.
Det bemærkes desuden, at det er den ansatte, der skal sandsynliggøre, at ulykken skyldes arbejdet og ikke private forhold i forbindelse med hjemmearbejde.
Dansk Erhverv opfordrer medlemmer til at kontakte os, hvis I får en henvendelse om en arbejdsskade opstået på hjemmearbejdspladsen.