Gemt

Nye krav til virksomheder om måltal og politikker i ledelse

22. juni 2022

Folketinget har skærpet kravene, der bliver stillet til de største danske virksomheder om måltal og politikker for der underrepræsenterede køn.

 

Folketinget vedtog i april nye og skærpede regler om virksomheders rapportering om en mere ligelig kønsfordeling i ledelsen. De nye regler træder i kraft den 1. januar 2023, og de nye oplysninger skal fremgå af virksomhedernes ledelsesberetninger, der udkommer i 2024.

Hvad skal virksomhederne i fremtiden?
Virksomheder, der er omfattet af lovkravet, skal fremover opstille to måltal for andelen af det underrepræsenterede køn. Hidtil har der været krav om ét måltal for det øverste ledelsesorgan (sædvanligvis virksomhedens bestyrelse), men fra 2023 bliver der krav om måltal for to ledelsesniveauer.  

Måltallene, som virksomheder skal fastsætte i fremtiden er:  

  1. Det øverste ledelsesorgan, der er valgt på generalforsamlingen (sædvanligvis bestyrelsen). 
  2. Øvrige ledelsesniveauer, som bliver defineret som de to ledelsesniveauer under det øverste ledelsesorgan. Det første ledelsesniveau er direktionen og de personer, der organisatorisk er på samme ledelsesniveau som direktionen. Det andet ledelsesniveau omfatter personer med personaleansvar, som refererer direkte til det første ledelsesniveau. Dette måltal afspejler et ønske om fokus på fødekæderne til de højere ledelsesniveauer. 

Når en virksomhed når den målsætning, som er opstillet, bliver det for fremtiden et krav, at virksomheden opstiller et nyt og et højere måltal. 

Virksomheden skal også udarbejde en politik for at øge andelen af det underrepræsenterede køn. 

Både måltal og politikker skal offentliggøres i ledelsesberetningen, når årsrapporten bliver offentliggjort. Virksomheden skal, foruden måltal og politikker, udarbejde en oversigt over kønsfordelingen for indeværende år samt de fire forudgående år. Redegørelsen skal fremgå af ledelsesberetningen, og henvisninger til hjemmeside, supplerende beretning el. lign, er ikke længere tilstrækkeligt. 

Virksomheder, der har opnået en ligelig fordeling af kvinder og mænd, kan dog helt undlade måltal og politikker. En ligelig fordeling er en 40/60 fordeling. 

Den såkaldte ”koncern-regel” er blevet afskaffet, da datterselskaber ikke længere kan undlade at fastsætte måltal og politikker og blot henvise til koncernens samlede måltal og politikker.  

De nye regler i selskabsloven og årsregnskabsloven kommer til at gælde for den samme gruppe af virksomheder, som allerede i dag skal beskrive måltal og politikker i årsrapporten. Det er som udgangspunkt virksomheder med mere end 250 ansatte.  

Der blev den 7. juni 2023 opnået politisk enighed om forslag til direktiv om en mere ligelig kønsfordeling i bestyrelserne i børsnoterede selskaber. Erhvervsministeriet er lige nu ved at vurdere, om de danske regler om måltal og politikker er af en sådan karakter, at de falder under undtagelsesbestemmelserne i EU-direktivet. Hvis de danske regler er tilstrækkelige, medfører direktivet ikke ændringer i reglerne.  

Dansk Erhverv forventer ikke yderligere ændringer af danske regler, men vi følger udviklingen tæt.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Ellen Marie Friis Johansen

Souschef, CSR-chef
Medarbejderprofil