Gemt

Kommentar: Virksomhederne er ramt af ekstreme prisstigninger

16. maj 2022

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede producentprisindeks for varer steg med 37,4 % i april i forhold til samme måned sidste år. Det er den største prisstigning, der er registreret i statistikkens historie siden 2005.

 

Importprisindekset er samtidig steget med 21,6% over det seneste år, hvilket ligeledes er den største stigning i statikkens historie.

Det er rent udsagt ekstreme prisstigninger, der rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket. Det gør kun ondt værre, at prisstigningerne er bredt funderet. Priserne på såvel råvarer, maskiner og energi er braget i vejret over det seneste år. Det er kombinationen af et kraftigt globalt opsving og et fortsat pres på de globale forsyningskæder, der har sendt virksomhedernes producent- og importpriser mod himlen. Dertil har krigen i Ukraine givet et yderligere løft til energipriserne og en række råvarepriser.

Priserne vil stige yderligere i foråret
Ser vi fremad hen over foråret og sommeren, så skal vi desværre berede os på yderligere prisstigninger. Krigen i Ukraine har udløst kraftige prisstigninger på både energi og en række råvarer. Det er prisstigninger, der for alvor vil ramme producent- og importpriserne over i de kommende måneder.

Dertil er en række store kinesiske byer i øjeblikket pålagt betydelige restriktioner som følge af en høj corona-smitte. Det betyder, at produktionen og en række store kinesiske havne i øjeblikket kører på nedsat kraft. Det vil uvægerligt  bidgrade til at øge det globale prispris på både fragt og en række varer.

Som tingene ser ud nu, så vil virksomhedernes producentpriser nå et nærmest astronomiske stigningstakter på i omegnen af 40% hen over sommeren.

Forbrugerprisinflationen vil være høj resten af året
En del af den voldsomme stigning i virksomhedernes producent- og importpriser vil blive sendt videre til forbrugerne over de kommende måneder. Ifølge tal fra Danmarks Statistik varslede 63% af detailvirksomhederne i april, at de ville priserne over de kommende tre måneder. Det er et ekstraordinært højt niveau, der tilmed er bredt funderet på tværs af detailsektoren.

Det er en udvikling, der vil bidrage til at fastholde forbrugerprisinflationen på et relativt højt niveau resten af året. Som tingene ser ud nu, så forventer vi at forbrugerprisinflationen vil blive fastholdt på det nuværende høje niveau omkring 6,5% hen over sommeren for herefter at aftage til omkring 5% frem mod årsskiftet.

Kontakt

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil