{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk erhverv | Personale - Maj 2022
Reglerne
Det fremgår af ligebehandlingsloven, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en lønmodtager på grund af graviditet. Hvis en afskedigelse finder sted under graviditet, er det arbejdsgiveren, der skal bevise, at afskedigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i graviditeten (omvendt bevisbyrde).
Sagen kort
En kvindelig medarbejder var ansat som Sales Consultant og skulle blandt andet booke møder.
I løbet af de første ca. to en halv måned af sin ansættelse havde medarbejderen 30 fraværsdage ud af 57 mulige arbejdsdage. Medarbejderen havde meldt sig syg forud for en del af fraværsdagene, men i flere tilfælde havde medarbejderen ikke orienteret sin arbejdsgiver om fraværet. Tilsvarende havde medarbejderen flere gange arbejdet hjemmefra, uden at der forelå en aftale herom.
Derudover var medarbejderen meget langt fra at opfylde de mål, som arbejdsgiveren havde formuleret for alle nye medarbejdere. Af de 52 møder, som var målet for de første otte ugers ansættelse, bookede medarbejderen således kun seks møder.
Efter to en halv måneds ansættelse og under et af medarbejderens sygdomsforløb, skrev direktøren til medarbejderen for at høre, hvordan det gik. Direktør oplyste medarbejderen om, at han gerne ville tale med hende. Medarbejderen besvarede mailen dagen efter, hvor hun samtidig orienterede om, at hun var gravid.
Samme dag sendte arbejdsgiveren en opsigelse til medarbejderen med begrundelsen, at hun ikke levede op til den forventede performance. Opsigelsen blev afgivet indenfor prøveperioden med et forkortet varsel på 14 dage.
Arbejdsgiveren oplyste i sagen, at man allerede inden orienteringen om graviditeten havde besluttet at opsige medarbejderen indenfor prøveperioden, og at der ligeledes var to andre sælgere med samme anciennitet, som blev opsagt med samme begrundelse, selvom deres performance var bedre end medarbejderens.
Afgørelsen
Ligebehandlingsnævnet fandt, at uanset at medarbejderen flere gange var udeblevet fra arbejde uden at orientere arbejdsgiveren, ligesom hun tilsyneladende flere gange arbejdede hjemme uden aftale herom, havde arbejdsgiveren ikke løftet bevisbyrden for, at medarbejderens graviditet ikke helt eller delvist indgik i beslutningen om at afskedige hende.
Ligebehandlingsnævnet lagde særlig vægt på, at opsigelsen blev afgivet i meget tæt tidsmæssig sammenhæng med, at medarbejderen oplyste, at hun var gravid. Derudover lagde nævnet vægt på, at der manglende oplysninger fra arbejdsgiveren om, at de havde forholdt sig til medarbejderens fortsatte ansættelse.
Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen illustrerer, at det kan være særdeles vanskeligt for en virksomhed at bevise, at en opsigelse, der er givet i meget tæt tidsmæssig sammenhæng med, at medarbejderen har orienteret om sin graviditet – i den konkrete sag samme dag – hverken helt eller delvist er begrundet i medarbejdernes graviditet, selvom medarbejderen fx har udvist en utilfredsstillende performance.
Det er i den forbindelse af afgørende betydning, at virksomheden kan fremlægge dokumentation for, fx i form af en skriftlig advarsel, at opsigelsen reelt er begrundet i andre forhold end graviditeten.
Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at tage kontakt for konkret rådgivning, inden der træffes beslutning om opsigelse af en gravid medarbejder.