Gemt

Sagligt at opsige medarbejder efter kort tids sygefravær

Dansk Erhverv | Personale - maj 2022

I en nylig faglig voldgiftskendelse kom dommeren frem til, at det var sagligt at opsige en medarbejder, der efter kort tids sygefravær blev vurderet uarbejdsdygtig til sin nuværende stilling, men raskmeldt til det brede arbejdsmarked.

 

Sagen kort
Sagen vedrørte en fuldmægtig, der den 1. april 2018 blev ansat i en offentlig styrelse.

Den 9. december 2020 blev der afholdt en tjenstlig samtale med fuldmægtigen som følge af en fejl begået i tjenesten. Fuldmægtigen modtog under samtalen et brev om en påtænkt advarsel herfor. Dagen efter sygemeldte fuldmægtigen sig som følge af psykisk betinget sygdom.

Fuldmægtigen havde tidligere i ansættelsesforholdet været involveret i en sag om udøvelse af seksuel chikane over for en kollega. Som reaktion på sagen havde fuldmægtigen også i dette tilfælde sygemeldt sig med psykisk betinget sygdom.

I december 2020 og januar 2021 indhentede arbejdsgiveren lægeerklæringer og afholdt sygefraværssamtaler med fuldmægtigen. Meldingen fra både lægen og fuldmægtigen var, at fuldmægtigen havde det svært på arbejdspladsen, og at han ikke forventede at kunne vende tilbage til sin nuværende stilling.

Den 29. januar 2021 traf bopælskommunen afgørelse om at standse sygedagpengerefusionen. Afgørelsen var begrundet i, at fuldmægtigen havde oplyst til kommunen, at han aktivt søgte andet job, og at hans læge havde vurderet, at fuldmægtigen ikke kunne vende tilbage til sit nuværende job, men at han ikke var uarbejdsdygtig til andet arbejde.  

Den 4. februar 2021 modtog fuldmægtigen en sindetskrivelse om påtænkt opsigelse. I sit partshøringssvar var fuldmægtigen ikke afvisende over for at kunne vende tilbage til sit arbejde, men han oplyste samtidig, at den nuværende ledelse havde gjort hans arbejdsforhold så psykisk uholdbare, at han ikke havde været i stand til at varetage sit arbejde uden yderligere risiko for sit helbred.

Fuldmægtigen blev herefter opsagt den 25. februar 2021. Opsigelsen var begrundet i fuldmægtigens sygemelding, den manglende udsigt til, at han kunne vende tilbage til sin nuværende stilling, og i at der ikke var nogen omplaceringsmulighed i styrelsen.

Begrundelse og resultat
Dommeren nåede frem til, at styrelsen på opsigelsestidspunktet med rette kunne lægge til grund, at fuldmægtigen ikke kunne vende tilbage til sin hidtidige stilling, og at opsigelsen sagligt kunne begrundes i dette forhold. Dette til trods for, at det var tvivlsomt, om fuldmægtigen selv vurderede, at han kunne vende tilbage til sin stilling.

Dommeren tillagde det vægt, at fuldmægtigen over en længere periode havde givet udtryk for, at han havde det psykisk svært på jobbet. Kommunens standsning af sygedagpengerefusionen som følge af raskmeldingen til det brede arbejdsmarked og lægens vurdering af hans mulighed for tilbagevenden til jobbet, var ligeledes elementer, der talte for opsigelsens saglighed.

Dansk Erhverv bemærker
Kendelsen viser, at det kan være sagligt at opsige en sygemeldt medarbejder selv efter kort tids sygdom, hvis det på opsigelsestidspunktet står klart og er veldokumenteret, at medarbejderen ikke kan vende tilbage til sin stilling samtidig med, at medarbejderen er raskmeldt i forhold til det brede arbejdsmarked.

Kendelsen er dog udtryk for en konkret vurdering, og virksomhederne bør derfor være påpasselige med at opsige medarbejdere efter kort tids sygefravær, da sygdom som udgangspunkt er lovligt forfald.

Dansk Erhverv anbefaler derfor, at medlemsvirksomhederne søger rådgivning, hvis I påtænker at opsige en sygemeldt medarbejder.