; ;
Gemt

Forsøg om vejafgifter for personbiler

29. november 2022

Sund & Bælt og DTU samarbejder om et forsøg med vejafgifter for personbiler. Forsøget som vil teste forskellige afgiftsmodeller starter 1. april 2023 og løber frem til 30. september 2024.

 

Fra den 1. april 2023 vil 2500 forsøgspersoner deltage i et forsøgsprojekt om vejafgifter. Forsøget forløber over tre testperioder á 13 uger og vil være forskudt over et år for at kunne korrigere for sæsonbestemte kørselsmønstre. Forsøget løber således frem til 30. september 2024 og der vil være takster for myldretid og ikke-myldretid samt for zoner i Aarhus, København og resten af Danmark.

Formålet med forsøget er undersøge tre udvalgte vejafgiftsmodellers indflydelse på bilisternes oplevelse med de forskellige afgiftsmodeller og brugervenligheden af teknologien samt indflydelsen på bilisternes kørsels – og betalingsadfærd og endeligt at indsamle erfaringer med administration, herunder kommunikation, systemer, opkrævning og kundeservice.

De tre nævnte afgiftsmodeller som indgår i forsøget, er kilometerbaserede afgifter, kilometerbaserede afgifter plus startafgift og minutbaserede afgifter.

Du kan læse mere om forsøget her.