Gemt

Bortvist for ikke at påtage sig overarbejde

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale – 06.10.2022

En social- og sundhedsassistent, der var ansat på en plejehjem, forlod sin arbejdsplads ved normal arbejdstids ophør, selvom hun havde fået et pålæg om overarbejde. Plejehjemmet bortviste medarbejderen som følge af overarbejdsvægring, hvilket var berettiget.

 

Kort om reglerne
Hvis en medarbejder, der er forpligtet til at påtage sig overarbejde, nægter at udføre pålagt overarbejde, vil det som udgangspunkt være sagligt at bortvise medarbejderen som følge af overarbejdsvægring.

Det er dog i arbejdsretlig praksis anerkendt, at en overarbejdsvægring kan være berettiget, hvis den er begrundet i særlige personlige eller familiemæssige forhold, og at der ved bedømmelsen heraf indgår, hvor nødvendigt det er for arbejdsgiveren, at overarbejdet bliver udført, herunder af den pågældende medarbejder.

En social- og sundhedsassistent blev pålagt overarbejde
Medarbejderen var ansat som social- og sundhedsassistent på et plejehjem, hvor hun fortrinsvist arbejdede aften og nat. Medarbejderen havde pligt til at påtage sig beordret over- og merarbejde.

På plejehjemmet skulle der af hensyn til beboerne og driften altid være mindst én social- og sundhedsassistent eller sygeplejerske med fagligt ansvar og medicinkompetence til stede, også om natten.

Som følge af sygdom hos medarbejderens kollega på plejehjemmet, som skulle have haft nattevagten mellem fredag og lørdag, var det nødvendigt at dække vagten ind med en social- og sundhedsassistent eller en sygeplejerske, således at kravet om mindst én sundhedsfaglig medarbejder var opfyldt. Nattevagten sluttede lørdag morgen kl. 07.00. 

Efter forgæves at have søgt andre løsninger, herunder blandt andre kolleger, blev det besluttet, at give medarbejderen et pålæg om at tage nattevagten.

Medarbejderen nægtede at påtage sig overarbejdet
Medarbejderen nægtede imidlertid at påtage sig overarbejdet med den forklaring, at hun skulle tømme kateterpose og lave morgenmad til sin nyligt opererede svigerfar lørdag morgen mellem kl. 06.00-07.00.

Hun forlod derfor plejehjemmet ved normal arbejdstids ophør, fredag kl. 23.00.

Dagen efter blev medarbejderen bortvist som følge af overarbejdsvægring.

Afskedigelsesnævnet fandt bortvisningen berettiget.
Dommeren i Afskedigelsesnævnet fandt, at medarbejderen uden særlig ulempe kunne have udskudt aftalen med sin svigerfar til lørdag morgen mellem kl. 7.00-8.00.

Endvidere oplyste to af medarbejderens kollegaer, at hun til dem havde oplyst, at hun havde mulighed for at påtage sig nattevagten, men kun såfremt hun fik dobbelt løn og en ekstra fridag.

Bortvisningen på grund af overarbejdsvægring var derfor berettiget.


Dansk Erhverv bemærker:
Afgørelsen viser, at overarbejdsvægring som udgangspunkt er en saglig bortvisningsgrund.

Overarbejdsvægring kan dog i visse tilfælde være berettiget, hvis den er begrundet i særlige personlige eller familiemæssige forhold. I bedømmelsen heraf indgår, hvor nødvendigt det er for arbejdsgiveren, at overarbejdet bliver udført, herunder af den pågældende medarbejder.

Forinden der gives et pålæg om overarbejde, bør arbejdsgiver derfor altid undersøge:

  • om det er nødvendigt, at overarbejdet udføres,
  • om overarbejdet ville kunne udføres af andre som fx en vikar eller kollega,
  • om medarbejderen har særlige personlige eller familiemæssige forhold, der gør, at medarbejderen ville være forhindret i at kunne påtage sig overarbejdet.

Vi anbefaler medlemmer af Dansk Erhverv at kontakte os for rådgivning, inden der skrides til bortvisning som følge af overarbejdsvægring.

Nyheden er skrevet på baggrund af Afskedigelsesnævnets kendelse af 16. september 2022 i sag nr. 2022-641. Den kan læses her