Gemt

Elev dømt til at betale erstatning for ulovlig udeblivelse

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 13.10.2022

En virksomhed blev tilkendt en godtgørelse på en halv månedsløn, efter at en elev udeblev fra arbejdet, fordi han var begyndt i et nyt job. I kendelsen lagde Tvistighedsnævnet vægt på, at der fra elevens side var tale om en væsentlig misligholdelse af uddannelsesaftalen, hvorfor virksomheden kunne betragte uddannelsesaftalen for ensidigt ophævet af eleven.

 

Sagen kort
Sagen handlede om en virksomhed, der havde indgået en uddannelsesaftale med en elev den 16. august 2021. Omtrent en måned efter indgåelsen af uddannelsesaftalen begyndte der at opstå problemer, da eleven flere gange udeblev fra arbejdet. Virksomheden kontaktede hver gang eleven på SMS og telefon for at få en forklaring på, hvorfor han ikke var mødt på arbejde.

Da eleven igen udeblev den 26. november 2021, henvendte virksomheden sig til elevens fagforbund samt fællestillidsrepræsentanten på virksomheden. Da virksomheden ikke kunne få fat på eleven, valgte man at køre hjem til eleven for at aflevere en gensidig ophævelse af uddannelsesaftalen. Ophævelsen blev afleveret til elevens kæreste, da han ikke selv var hjemme.

Flere dage efter vendte eleven tilbage til virksomheden for at fortælle, at han først kunne aflevere den gensidige ophævelse i underskrevet stand den efterfølgende fredag, da han fik sent fri fra sit nye arbejde.

Eleven afleverede imidlertid ikke den gensidige ophævelse som aftalt. På et forligsmøde mellem fagforbundet og virksomheden, hvor eleven ikke var mødt op, valgte virksomheden derfor at udarbejde en ensidig ophævelse af uddannelsesaftalen fra elevens side.

Nævnets afgørelse
Tvistighedsnævnet lagde indledningsvist virksomhedens forklaring til grund, om at eleven havde taget arbejde et andet sted, hvorfor udeblivelsen den 26. november 2021 og frem måtte anses for uberettiget og dermed en væsentlig misligholdelse af uddannelsesaftalen. Nævnet lagde samtidig vægt på, at eleven også var udeblevet forud for den 26. november 2021 uden at melde sig syg eller i øvrigt tilkendegive, hvad fraværet skyldtes. Endvidere lagde nævnet vægt på, at eleven ikke underskrev aftaleudkastet til den gensidige ophævelse af uddannelsesaftalen på trods af, at virksomheden havde forsøgt at komme i dialog med eleven herom.

På den baggrund fandt Tvistighedsnævnet, at virksomheden var berettiget til at anse uddannelsesaftalen for ensidigt ophævet af eleven og tilkendte som følge heraf virksomheden en godtgørelse på en halv månedsløn, som skulle betales af eleven for manglende opfyldelse af uddannelsesaftalen.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen og godtgørelsens størrelse er i tråd med tidligere afgørelser, hvor en elev uberettiget ophæver uddannelsesaftalen, og hvor virksomheden efterfølgende kræver godtgørelse.

Afgørelsen bekræfter endvidere, at gentagne udeblivelser uden lovlig grund kan betragtes som en elevs væsentlige misligholdelse af uddannelsesaftalen, som potentielt kan sidestilles med en ensidig ophævelse fra elevens side. Det er dog en forudsætning, at virksomheden har forsøgt at få eleven til at rette op på den uretmæssige adfærd ved eksempelvis at indkalde til en samtale eller kontakte tillidsrepræsentanten og/eller elevens forbund.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmerne at kontakte os for rådgivning, hvis I ønsker at ophæve en uddannelsesaftale.

Nyheden er skrevet på baggrund af Tvistighedsnævnets kendelse af den 25. august 2022 i sag nr. 14.2022.