; ;
Gemt

Ny forordning om genanvendt plast til fødevarekontaktmaterialer

05. oktober 2022

Nye regler for fremstilling, markedsføring og anvendelse af genanvendt plast til fødevarekontaktmaterialer trådte i kraft den 10. oktober 2022

En ny EU-forordning om genanvendt plast til fødevarekontaktmaterialer (2022/1616) er trådt i kraft. I forordningen fastsættes der regler for:

  • Markedsføring (salg) af plast fødevarekontaktmaterialer som indeholder plast, der stammer fra eller er fremstillet af affald
  • Udvikling og brug af genanvendelsesteknologier, -processer og -installationer til fremstilling af genanvendt plast til brug i plast fødevarekontaktmaterialer.
  • Anvendelse af fødevarekontaktmaterialer af genanvendt plast og af plast fødevarekontaktmaterialer, der er bestemt til genanvendelse.

I forordningen er det desuden fastlagt, at EU-Kommissionen skal oprette et EU-register over godkendte teknologier, genanvendelsesvirksomhedsledere, genanvendelsesprocesser, genanvendelsesordninger og dekontamineringsinstallationer. Registeret er endnu ikke blevet oprettet, men når det kommer, vil det være offentligt tilgængeligt.

Find Forordning 2022/1616 om materialer og genstande af genanvendt plast bestemt til kontakt med fødevarer og om ophævelse af forordning nr. 282/2008 på EUR-Lex’s hjemmeside. Forordningen trådte i kraft den 10. oktober 2022, bortset fra artikel 6, stk. 3, litra c) og artikel 13, stk. 2, som først gælder fra den 10. oktober 2024 (fremgår af artikel 33, som dog indeholder en fejl i den danske oversættelse).

Overgangsbestemmelser
Artikel 31 fastsætter en række overgangsbestemmelser med forskellige frister. Artikel 32 fastsætter særlige overgangsbestemmelser for fremstilling af materialer og genstande, hvori den genanvendte plast anvendes bag en funktionel barriere.

Vær opmærksom på, at der til overgangsbestemmelsen i artikel 31, stk. 1 er en berigtigelse. Det er ”den 10. juli 2023” der mangler i den først publicerede udgave.

Se Berigtigelse til Kommissionens forordning 2022/1616 på EUR-Lex’s hjemmeside.

Overensstemmelseserklæringer
Forordningens bilag III del A og del B indeholder skabeloner til overensstemmelseserklæringer.

Overensstemmelseserklæringen i del A skal udfyldes af genanvendelsesvirksomheden som fremstiller det genanvendte råmateriale. Overensstemmelseserklæringen skal følge råmaterialet til konverteringsvirksomheden, som skal bruge denne som baggrundsdokumentation.

Overensstemmelseserklæringen i del B skal udfyldes af konverteringsvirksomhedsledere, som bruger det genanvendte materiale, og skal følge det fremstillede mellemprodukt eller færdige fødevarekontaktmateriale til næste led i leverandørkæden.

Registrering
Der er registreringspligt for genanvendelsesvirksomheder. De skal registrere sig hos både Fødevarestyrelsen og hos EU-Kommissionen. Ligeledes skal en administrator af gengenanvendelsesordning registrere sig hos Fødevarestyrelsen og EU-Kommissionen.

Vejledning
EU-Kommissionen har på deres hjemmeside vejledning til forordningen i form af en Q&A. Kommissionen har meldt ud, at de har planer om at lave flere vejledninger til forordningen.

Find EU-vejledning om genanvendt plast på Kommissionens hjemmeside.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer