; ;
Gemt

Nyt partnerskab kan fastholde Danmarks globale førerposition på havvind

25. oktober 2022

Et nyt partnerskab mellem de to havvindgiganter Copenhagen Infrastructure Partners og Ørsted om 5,2 GW havvind understreger mulighederne for hurtig og massiv udbygning af grøn strøm på markedsvilkår. Det er godt nyt for dansk økonomi, for udfasningen af russisk gas og for klimaet. 

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Ørsted har i dag offentliggjort et partnerskab om at udvikle fire havvindmølleparker i Nordsøen og Østersøen på i alt 5,2 GW havvind. Det svarer til mere end en fordobling af Danmarks nuværende havvindkapacitet, der kan stå klar allerede i 2027/2028. 

”Der er større efterspørgsel på billig grøn strøm end nogensinde. Og en langt større selvforsyning på energiområdet. Med dagens historiske partnerskab mellem CIP og Ørsted står det klart, at danske virksomheder hurtigt kan øge havvindskapaciteten markant. Det er godt for klimaet. Det er godt for energiforsyningen. Det er godt for den danske havvindindustri. Og ikke mindst er det godt for alle danske virksomheder og danske forbrugere,” siger Brian Mikkelsen. 

Behov for hurtig godkendelse af myndighederne 
De fire projekter, som CIP og Ørsted vil samarbejde om at opføre, er ansøgt under den såkaldte ’åben dør-ordning’, som giver mulighed for på markedsvilkår at opføre havvindmøller uden statsstøtte. Ansøgningerne er i øjeblikket ved at blive behandlet af myndighederne, som skal give endelig godkendelse. 

”Det er klart som en solskinsdag i blæsevejr ved Vesterhavet, at udbygningen af havvind går for langsomt. Åben dør-projekter som de fire projekter fra CIP og Ørsted er netop det, vi står og mangler for at få tempoet op. Derfor opfordrer vi fra Dansk Erhvervs side til, at myndighederne efter valget hurtigst muligt giver grønt lys til projekterne,” siger Brian Mikkelsen.