Gemt

Nyt om energikrisen

20. september 2022

Dansk Erhverv følger energikrisen tæt. Her får du den nyeste information om bl.a. de politiske forhandlinger om udskydelsen af energiregninger og EU-kommissionens nye initiativer. 

 

Dansk Erhvervs prioriteter i energikrisen 
Energikrisen presser mange danske virksomheder. Derfor arbejder Dansk Erhverv for: 

  1. Hurtig likviditetshjælp til virksomheder, hvor man for eksempel kan se på en udskydelse af momsbetalingen, skatter eller afgifter, eller udskydelse af dele af elregningen. 

  2. Fokus på grønne investeringer i virksomhederne, eksempelvis energieffektivisering og konvertering til el, ved at give fradragsmuligheder og fremrykke puljemidler. 

  3. Situations-servicetjek af alle offentlige kontrakter med private leverandører, så de kan blive justeret i forhold til de stigende energipriser og inflationen. 

Politiske forhandlinger om udskydelse af energiregninger 
Regeringen præsenterede den 14. september 2022 sit forslag til, hvordan danskere og danske virksomheder skal komme gennem en vinter med stigende energipriser.  

Konkret har regeringen foreslået en indefrysningsordning for husholdningers og virksomheders el, gas- og fjernvarmeregninger. Indefrysningsordningen indebærer, at hvis el-, gas- og fjernvarmeregningen stiger til et niveau, der er højere end sidste efterår, vil husholdninger og virksomheder frivilligt kunne indefryse regningen hos deres energiselskab og udskyde betalingen af den del af regningen, der er højere end sidste efterår, til et senere tidspunkt. 

Dansk Erhverv vil i forbindelse med forhandlingerne om ordningen have fokus på, at ordningen bliver hurtig og enkel for virksomhederne at udnytte og, at den bygger på de erfaringer, man gjorde sig med corona-kompensation. Konkret arbejder vi for, at ordningen ikke er konkurrenceforvridende og omfatter alle virksomheder. Hvis det trækker ud med en model for udskydelse af energiregningen, foreslår Dansk Erhverv i stedet udskydelse af moms, skatter og afgifter.  

EU 
EU-Kommissionen har lanceret en række initiativer, der har til formål at skabe en fælles indsats, som modsvar til de høje energipriser. Udover krav til energibesparelser og mulighed for, at medlemsstaterne kan stille likviditetsgarantier til energiselskaberne, har Kommissionen foreslået en særbeskatning af energiselskaber, der producerer elektricitet fra bl.a. sol-, vind eller atomkraft. Dansk Erhverv advarer kraftigt imod særskatten på grøn energi, idet den: 

  • Helt generelt medfører usikre rammevilkår for erhvervslivet, da der skabes præcedens for arbitrær særbeskatning af en given sektor. Det er umuligt at forudsige, hvilken sektor eller hvilke virksomheder der næste gang står for skud. 
  • Ikke sænker elprisen for virksomheder og husholdninger, da forslaget alene handler om at generere nye skatteindtægter til særligt husholdningerne. 

  • Underminerer den grønne omstilling, idet incitamentet til investeringer i vindmøller og solceller reduceres voldsomt, når udviklere og energiselskaber ikke kan regne med rammevilkårene for sektoren. 

  • Dermed medfører forslaget højere elpriser allerede på mellemlang sigt, da det reducerer investeringerne i sol og vind, der er klart den billigste energiform, og den energiform som er hurtigst at opføre. 

Dansk Erhverv foreslår, at alle medlemslandene hurtigst muligt implementerer reglerne for det indre marked for el. En øget integration af de europæiske elmarkeder og elnet vil bidrage til at sænke elprisen og understøtte den grønne omstilling. Det gælder ikke mindst oprettelsen af flere og mere retvisende budzoner for el, der i højere grad afspejler flaskehalsene i elnettet. Bl.a. er der behov for, at der oprettes flere budzoner i Tyskland, så elprisen i højere grad afspejler de regionale forskelle i den tyske elnetskapacitet. Mere retvisende budzoner i Tyskland ville også kunne afføde lave elpriser i Danmark, idet den lavere pris for strøm fra vedvarende energi i højere grad ville kunne slå igennem herhjemme. 

Nyt energinetværk i Dansk Erhverv 
Dansk Erhverv er i gang med at etablere et nyt energinetværk, hvor du som virksomhed kan få sparring og dele erfaringer om, hvordan andre virksomheder arbejder konkret med grønne energitiltag. Det kan f.eks. være energibesparelser, konverteringer eller opsætning af solceller. I lyset af den aktuelle energikrise, vil det i begyndelsen særligt være de stigende energipriser, samt hvordan virksomheder kan energieffektivisere, der vil være på dagsordenen.

Mere information følger. Ønsker du at deltage, eller har du spørgsmål om energinetværket, er du velkommen til at kontakte Rune Dybvad.