Gemt

Regeringen annoncerer grønt forår

25. april 2023

På et grønt topmøde på Marienborg d. 19. april lancerede regeringen en række grønne ambitioner. Bl.a. skal der sættes gang i de statslige udbud af havvind, og der arbejdes på en afklaring af hurtig, støttefri grøn strøm fra åben dør-ordningen. Udspillet vækker glæde i Dansk Erhverv.

Onsdag d. 19. april stod i klima- og energipolitikkens tegn, da regeringen lancerede sit udspil Grøn handling. Udspillet indeholder en række ambitiøse udmeldinger, der skal accelerere udbygningen af vedvarende energi, øge produktionen af grønne brændsler og indfri klimamålet for 2025.  

Dansk Erhverv hilser nye havvindsudbud velkommen 
Energi- og klimakriserne kræver, at produktionen af grøn strøm øges markant. Der er brug for massive mængder billig grøn strøm til at sænke danskernes elregning, øge forsyningssikkerheden og udgøre grundlaget for fremtidens PtX-brændsler. Derfor er det positivt, at regeringen nu udmelder, at den med de kommende udbud vil give markedet frihed til at opstille mere havvind, end der politisk er aftalt. Det skal bidrage til en bedre udnyttelse af havarealet. Dermed kan de aftalte 6 GW havvind gennem statslige udbud blive til 10 GW - og endda mere, hvis markedsaktørerne opstiller det. 

Samtidig er det glædeligt, at regeringen vil fordoble det reserverede areal til havvind fra 15 til 30 pct. af det samlede havareal.  

I Dansk Erhverv har vi længe opfordret regeringen til at få afklaret de EU-retslige forhold omkring åben dør-ordningen. Derfor er det også positivt, at regeringen nu understreger, at den arbejder for en løsning, der kan realisere en del af projekterne i åben-dør-ordningen. En afklaring af de retslige forhold haster, for der er behov for al den havvind, vi kan opføre i Danmark.  

Endelig vil regeringen inden sommerferien indkalde aftalepartierne til drøftelse om, hvordan staten kan bistå med at realisere de store energiparker på land, der blev aftalt sidste sommer. Det er positivt, og i Dansk Erhverv håber vi, at der fra politisk side handles hurtigt, så vi igen kan få sat gang i opstillingen af vindmøller og solceller på land. 

Nyt udbud skal understøtte PtX-produktion 
Den 19. april blev der også åbnet for et brintudbud på 1,25 mia. kr., som skal understøtte produktionen af brint i Danmark. Der er tale om et markedsbaseret udbud, der bliver udmøntet som produktionsstøtte til grøn brint fordelt over en periode på 10 år. I Dansk Erhverv hilser vi åbningen af udbuddet velkomment og opfordrer samtidig til, at der hurtigst muligt etableres klarhed over rammerne for den kommende danske brintinfrastruktur. Sikkerhed for etablering af infrastrukturen er afgørende, hvis der skal etableres storskala brintproduktion i Danmark. 

Regeringen anviser vej til indfrielse af 2025-målet 
Danmark har et 2025-klimamål på 50-54 pct. reduktion ift. udledningen i 1990. For nuværende skønner regeringen, at der mangler yderligere reduktioner på 0,2-3,3 mio. ton CO2e, hvis målet skal indfris.  

Regeringen har derfor nu udmeldt, at en forøgelse af CO2-fortrængningskravet for transporten skal bidrage til realisering af 2025-målet. Fortrængningskravet blev oprindeligt indført på baggrund af et forslag fra hele transportbranchen, herunder Dansk Erhverv. Som en teknologineutral model, er det et oplagt redskab at benytte til at fremme brugen af grønne og bæredygtige drivmidler. Et delelement af VE II-direktivet forpligter desuden Danmark på at hæve fortrængningskravet på længere sigt. Dansk Erhverv håber derfor, at der hurtigt kan landes en langsigtet dansk aftale, så branchen får forudsigelige rammevilkår.    

Endvidere vil regeringen fremrykke muligheden for tungere og længere lastbiler, så godstransporten bliver effektiviseret og grønnere. Det er positivt og efterspurgt af Dansk Erhverv, da det kan forbedre rentabiliteten og klimaftrykket for den tunge transport.  

Kontakt

Klima, energi og miljø

Esben Thietje Mortensen

Energipolitisk chef