Gemt

Julesalget: Højere omsætning, men færre solgte varer

31. januar 2023

Helt nye tal fra Danmarks Statistik kaster lys over udviklingen i julesalget i 2022. I 2022 var detailomsætningen i november og december 1,1 pct. højere end de tilsvarende måneder i 2021.
 
 

Når der tages højde for de markante prisstigninger det seneste år, er julesalget dog ikke så prangende. Korrigeret for prisstigninger var detailomsætningen i november og december sidste år hele 7,6 pct. lavere end året forinden. 

De markante prisstigninger det seneste år betyder altså, at selvom detailsalget i julemånederne var en anelse højere end for et år siden, så fik kunderne færre varer med hjem eller valgte billigere alternativer.  

Større salg af fødevarer, dagligvarer og tøj 

I 2022 var detailomsætningen i julemåneder indenfor fødevarer og andre dagligvarer 5,5 pct. større end for et år siden. Men det er netop også indenfor fødevarer, hvor de største prisstigninger har været. Det betyder, at når der tages højde for prisstigninger, så var detailomsætningen indenfor fødevarer og andre dagligvarer i 2022 6,6 pct. lavere end i 2021.  

Et tilsvarende billede ses for tøj- og skoforretningerne, hvor omsætningen i 2022 var 2,8 pct. større end året forinden, men tages der højde for prisstigningerne var der tale om et begrænset fald på 0,8 pct. 

Nedgang i andre forbrugsvarer som fx elektronik, møbler og køkkenudstyr 

Værre står det til for købet af andre forbrugsvarer, der er fx elektronik, møbler og køkkenudstyr, hvor omsætningen i julemånederne var 2,9 pct. lavere end året forinden.  

Når der tages højde for prisstigningerne, er salget af andre forbrugsvarer faldet med hele 9,6 pct.  

Baggrund: Tallene, der indgår i artiklen, er baseret på Danmarks Statistiks detailomsætningsindeks, hvor der indgår danske detailbutikker. Dermed indgår ikke udenlandske netbutikker som fx Zalando.

Vækst i detailsalget i november og december fra 2022 til 2021

imagehc1fq.png

(Kilde: Dansk Erhverv på baggrund af Danmarks Statistik)

Kontakt

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil