;
Gemt

Antallet af registrerede butikstyverier er fortsat alarmerende højt

03. maj 2023

Registrerede butikstyverier i april måned har taget et større dyk sammenlignet med det rekordhøje antal i marts. Det viser de nyeste tal fra Crimestat. Dog ligger tallet stadig markant højere end samme måned sidste år. Samtidig er der sket en stor ændring i, hvilke varer der er blevet stjålet siden sidste år. 

 

Der blev i april måned registreret 1208 butikstyverier i Crimestat. Det er på samme tid både en markant stigning og et markant fald. Sammenligner vi med marts måned er det et fald på ca. 18 pct., men sammenligner vi med april måned 2022 er det en stigning på over 22 pct. April ligger ligeledes nogenlunde på niveau med januar og februar i år, mens marts blev en måned med et rekordhøjt antal registreringer.  

April har også de foregående år taget et dyk, ift. både den foregående og efterfølgende måned. Det kan skyldes, at påsken er faldet i april i år og de foregående år.  Vi kan derfor næppe udlede nogen fremtidig tendens af april måneds fald i registreringer. 

imagegco1.png

Ændringer i tyvekosterne
Når man kigger på, hvad der er blevet stjålet i april måned, er der også sket en tydelig ændring siden sidste år. I april måned 2022 lå ’personlig pleje’ suverænt i top, når det kom til andelen af stjålne varer inden for de forskellige kategorier. Der blev således stjålet næsten dobbelt så meget ’personlig pleje’ som ’køl og frost’, der indtog andenpladsen.  

I 2023 er dette billede helt anderledes, på trods af, at ’personlig pleje’ fortsat ligger på førstepladsen. Nu deler den nemlig pladsen med ’kolonial’, mens ’køl og frost’ ligger efter med kun ét procentpoint. Dette passer godt med den overordnede tendens, vi har set det seneste års tid, hvor det især er basisvarerne der er blevet populære hos butikstyvene. Det kan formentlig tilskrives den stigende inflation, der kan have lokket flere ’normale’ kunder til at blive butikstyve. 

2023 

2022 

Personlig pleje – 13 % 

Personlig pleje – 20 % 

Kolonial - 13 % 

Køl og frost – 11 % 

Køl og frost – 12 % 

Kolonial – 11 % 

Øl/Sodavand – 9 % 

Slik – 10 % 

Slik – 8 % 

Øl/Sodavand– 8 % 

Øvrigt** – 8 % 

Tekstil – 8 % 

Tekstil – 7 % 

Vin og spiritus – 6 % 

Slagter/bager – 6 % 

Slagter og bager – 5 % 

Frugt, grønt og blomster – 6 % 

Øvrigt – 5 % 

Vin/Spiritus – 6 % 

Frugt, grønt og blomster – 3 %  


Samlet set viser tallene, at butikstyverier fortsat er et kæmpe problem for virksomhederne, der også er ramt af de stigende priser. Det er derfor nødvendigt, at virksomhederne får hjælp fra politisk side, så der kan prioriteres ressourcer til bekæmpelse af problemet.  

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil