Gemt

Panikangst medførte ikke en langvarig funktionsbegrænsning

26. maj 2023

Ligebehandlingsnævnet har vurderet, at opsigelse af en medarbejder med diagnosticeret panikangst ikke var i strid med forskelsbehandlingsloven, da diagnosen ikke havde medført langvarige funktionsbegrænsninger, der forhindrede medarbejderen i at deltage i arbejdslivet på lige vilkår med andre.

 

Beskyttelsen i forskelsbehandlingsloven
Ifølge forskelsbehandlingsloven må en medarbejder ikke forskelsbehandles på grund af sit handicap, herunder i forbindelse med opsigelse.

Handicapbegrebet omfatter langvarige begrænsninger som følge af bl.a. mentale eller psykiske skader, som kan hindre den berørte person i fuldt og effektivt at deltage i arbejdslivet på lige vilkår med andre arbejdstagere. Det beror på en vurdering af samtlige sagens omstændigheder, herunder navnlig oplysninger fra læger og andre sundhedspersoner, om arbejdstageren på tidspunktet for den påståede forskelsbehandling må anses for at have et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.

Sagen kort
En pædagog, der bl.a. var diagnosticeret med panikangst, havde været ansat i en kommune siden 1. november 2019. I ansættelsesperioden på 2,5 år havde medarbejderen et stort sygefravær, der gav anledning til flere sygefraværssamtaler og tjenstlige samtaler.

I sagen havde medarbejderen fremlagt sin sygehusjournal med oplysning om, at hun i august 2020 blev diagnosticeret med panikangst. Sidste opdatering i journalen blev foretaget i marts 2021.

Ved den seneste tjenstlige samtale i marts 2022 oplyste medarbejderen, at hendes sygefravær var relateret til private forhold, virus fra en rejse og almen sygdom. Medarbejderen vurderede, at omkring halvdelen af sygefraværet skyldtes angsttilstanden.

Medarbejderen blev efterfølgende opsagt grundet det omfangsrige sygefravær, og hun klagede derefter til Ligebehandlingsnævnet over brud på forskelsbehandlingsloven.

Ligebehandlingsnævnets kendelse
Ligebehandlingsnævnet fandt, at medarbejderen ikke havde sådanne langvarige funktionsbegrænsninger, der forhindrede hende i at deltage i arbejdslivet på lige vilkår med andre, at hun havde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.

 

Ligebehandlingsnævnet lagde vægt på, at medarbejderen i sagen ikke havde fremlagt oplysninger om, hvilke eventuelle funktionsbegrænsninger angsttilstanden medførte, og at hun i øvrigt ikke havde haft et angstanfald siden sommeren 2021. Medarbejderen fik dermed ikke medhold i sin klage over kommunen.

Dansk Erhverv bemærker
Kendelsen viser, at det i sager om påstået forskelsbehandling på grund af handicap ikke er tilstrækkeligt, at der foreligger en diagnose, men at diagnosen også skal medføre en langvarig funktionsbegrænsning, der forhindrer medarbejderen i at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre medarbejdere.

Dansk Erhverv opfordrer medlemsvirksomheder til at søge rådgivning ved opsigelse af sygemeldte medarbejdere, som potentielt kan være handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand.

 

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets kendelse 9373 af 21. april 2023