;
Gemt

Udbudskonferencen 2023

26. maj 2023

På Udbudskonferencen 2023 var omdrejningspunktet, hvordan man i praksis fremmer bæredygtige hensyn i udbud. Arrangementet, der samlede ordregivere og tilbudsgivere, rummede både gode diskussioner og konkret inspiration.

 

I samarbejde med IKA - foreningen af offentlige indkøbere og Miljømærkning Danmark afholdt Dansk Erhverv den 23. maj Udbudskonferencen 2023. Her blev der zoomet ind på bæredygtighed i praksis.

Indledningsvist holdt administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, en velkomsttale. Derefter tog dagens to moderatorer over, Jesper Langkjær fra IKA og Morten Jung fra Dansk Erhverv, og de ledte igennem resten af slagets gang.

Til en start gav Mette Krog Jensen, der er kontorchef i Statens indkøb, en status på arbejdet med grønne offentlige indkøb. Her fremhævede hun blandt andet vigtigheden af at sikre et solidt datagrundlag, når der skal foretages grønnere indkøb.

Anden oplægsholder var Ole Helby Petersen, der er professor på RUC. Han gav et indblik i, hvad forskningen peger på i forhold til grønne tildelingskriterier og mindstekrav. På baggrund af analyser af hvor ofte ord som bæredygtighed går igen i udbud, kunne han fortælle, at der er en opadgående trend i forhold til, hvor meget grønne hensyn fylder i udbud.

Næste oplæg var med Erik Kjær-Hansen, der er advokat og partner i Gorrissen Federspiel. Han kom med en juridisk gennemgang af mulighederne for at stille bæredygtige mindstekrav og henviste til steder, hvor man kan finde konkrete eksempler herpå.

Rikke Lange Slavensky, advokat og partner i NP Advokater, fulgte efter med en juridisk gennemgang af tildelingskriterier som en måde at skabe bæredygtig konkurrence på. Her var fokus særligt på forholdet mellem pris og kvalitet samt på livscyklusomkostninger.

Efter de spændende oplæg om juraen bag grønnere offentlige indkøb, rykkede fokus over på, hvordan der mere konkret gøres ude i regionerne og kommunerne. Susanne Backer, der er CØ-rådgiver, fortalte om, hvordan de i Region Midtjylland metodisk griber det at mindske deres ressourceforbrug og øge graden af genanvendelse an. Men efterlyste også en højere grad af standardisering på området. 

Karen Pilt, indkøbschef i Gladsaxe Kommune, forklarede tankerne bag kommunens bæredygtighedsparadigme. Noget som Gladsaxe Kommune, som nogen af de første har indført, og tog fat på en til tider kontroversiel diskussion omkring, hvorvidt det må koste at købe mere grønt. Her er svaret i Gladsaxe Kommune Ja – inden for rimelighedens grænser. Mere bæredygtigt indkøb er en prioriteret indsats.

Peter Dann Jørgensen, partner og advokat i Bird & Bird rundede dagen af med at fortælle om, hvordan valget af udbudsform kan være et redskab til at inkorporere bæredygtighedshensyn i udbud. Han spillede bolden over stil salen, der fik mulighed for at vende dagens indsigter og drøfte, hvordan de vil fremme bæredygtige hensyn i udbud. Der kom gode indspark fra flere forskellige kanter. Udover dagens store faglige udbytte var der også god tid til at netværke for deltagerne.

Dansk Erhverv siger tak for en spændende og lærerig konference.

Kontakt

Offentlig-Privat Samarbejde

Morten Jung

Branchedirektør for OPS
Medarbejderprofil