; ;
Gemt

ABAF-overenskomst på plads for autolakererne

25. marts 2023

AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF) og Malerforbundet i Danmark har indgået en ny to-årig aftale om fornyelse af vognmaleroverenskomsten, der dækker autolakerervirksomhederne blandt ABAF’s medlemmer.

 

Aftalen betyder, at arbejdsgiver fra den 1. juni 2023 betaler 10 procent i pensionsbidrag, mens medarbejderens bidrag sænkes til 2 procent. Den 1. marts 2024 stiger arbejdsgivers bidrag til Fritvalgskontoen med 2 procent, så det således udgør 8 procent. 

Pr. 1. juli 2023 vil der desuden være 24 ugers betalt forældreorlov. 

“Autolakererne og skadesbranchen i Danmark i det hele taget, er presset på indtjeningen fordi nogle forsikringsselskaber presser citronen, og fordi energipriserne har været på himmelflugt. Derfor synes jeg, at det er fornuftigt og glædeligt, at man har indgået ansvarlige overenskomster, hvor begge parter har lyttet til hinanden. Nu kan vi se fremad og koncentrere os om at tjene penge til branchen,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark. 

Advokat og sekretariatschef i AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF), Maria Barfoed, har stået i spidsen for forhandlingerne, og hun glæder sig over, at man har lavet en mere enkel aftale end Industriens aftale.

“Vores aftale udspringer naturligvis af industriforliget, men vores aftale er væsentlig mere enkel med i alt 19 aftaler mod industriens 59. Vores gennemgående fokus har været alene at medtage aftaler, som har relevans for vores område,” fortsætter Maria Barfoed.  

Aftalens indhold

Overenskomstens varighed
Der er indgået aftale om en 2-årig overenskomstperiode. Overenskomsten løber derfor fra den 1. marts 2023 til den 28. februar 2025.

Regulering af overenskomstens lønsatser
Garantilønnen reguleres med 4,50 kr. pr. år i overenskomstperioden og vil pr. 1. marts 2023 være 160,50 kr.

Lærlingelønningerne reguleres med 4,5 pct. 1. marts 2023 og med 3,5 pct. 1. marts 2024. Pr. 1. marts vil de være pr. uge:

Lønperiode 1: 2.351,14 kr.

Lønperiode 2: 3.100,72 kr.

Lønperiode 3: 4.113,26 kr.

Lønperiode 4: 4.947,51 kr.

Lønnen for voksenelever vil blive reguleret med 4,50 kr. pr. år og vil pr. 1. marts 2023 være 138,50 kr. pr. time.

Sygelønnen reguleres med 4,50 kr. pr. time hvert år og er pr. 1. marts 2023 156,95 kr. pr. time.

Samtlige holddriftstillæg reguleres med 4,5 pct. den 1. marts 2023 og 3,5 pct. den 1. marts 2024.

For servicearbejdere reguleres lønnen med 4,50 kr. pr. år og 2,60 kr. pr. år for servicearbejdere under 18 år.

Fravigelse af ferielovens varslingsregler ved ferie på forskud
Som fravigelse af ferielovens § 7 om ferie på forskud og principperne i ferielovens § 15 kan der med tillidsrepræsentanten indgås lokalaftale om ferie på forskud og varsling af ferie, der ikke er optjent på afholdelsestidspunktet. Lokalaftalen skal være skriftlig.

Aftale om løndannelse
Det er muligt at indgå en lokalaftale om, at lønnen, forhandles kollektivt, hvis de lokale parter ønsker det. I forbindelse med en lønforhandling har en tillidsrepræsentant mulighed for at anmode om at få belyst virksomhedens produktivitet, konkurrenceevne, økonomiske situation og fremtidsudsigter, herunder bl.a. ordrebeholdning, markedssituation og produktionsforhold.

Adgang til indgåelse af ikke-overenskomstfravigende lokalaftaler
Det er blevet muligt at indgå ikke-overenskomstfravigende lokalaftaler på virksomheder, hvor der ikke er valgt en tillidsrepræsentant. Lokalaftale kræver tilslutning fra over halvdelen af de medarbejdere, som er omfattet af overenskomsten, og som bliver omfattet af lokalaftalen på aftaletidspunktet.

Det betyder fx, at der er adgang for virksomheder uden tillidsrepræsentant til at indgå lokalaftale med medarbejderne om løbende udbetaling af fritvalgskontoen.

Betaling under barsel
Frem til den 1. juli 2023 følges principperne i aftalen om overgangsordning aftalt mellem DA og FH, hvorved overenskomsternes barselsbestemmelser tilpasses til de nye orlovsperioder i barselsloven.

For børn født eller modtaget den 1. juli 2023 eller senere ydes der løn i yderligere 4 uger i perioden efter den 10. uge efter fødslen (tidl. forældreorlov). Af de 4 uger øremærkes 2 uger til far/medmor, mens de resterende uger kan fordeles mellem forældrene.

Samlet set giver det ret til 36 ugers orlov med løn efter fødselstidspunktet/modtagelsen modsat de 32 uger, som gælder i dag.

Betaling til Uddannelses- og samarbejdsfonden
Bidraget til Dansk Erhverv Arbejdsgiver / ABAF’s og Malerforbundet i Danmark uddannelses- og samarbejdsfond forhøjes med 10 øre pr. præsteret arbejdstime pr. 1. juli 2023.

Pr. 1. juli 2023 udgør bidraget således 0,23 % af lønsummen.

Pension
Satserne for pensionsbidraget reguleres således, at der pr. 1. juni 2023 sker en forhøjelse af virksomhedens bidrag med 2 procentpoint til i alt 10 pct., mens lønmodtagerens bidrag reduceres med 2 procentpoint til i alt 2 pct.

Bidragene udgør således fra den 1. juni 2023 og i den resterede overenskomstperiode: Virksomhedens bidrag 10 procent.

Lønmodtagerens bidrag 2 procent.

Pensionsbidrag i alt 12 procent.

Fritvalgskonto
Bidragsforhøjelse

Pr. 1. marts 2024 forhøjes indbetalingen til fritvalgskontoen med 2,0 procentpoint, således at bidraget udgør i alt 8,0 pct. af den ferieberettigede løn.

Der indføres en mulighed for, at der efter aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder kan ske løbende udbetaling for så vidt angår fritvalgsbidraget, sådan at bidraget til fritvalgskontoen udbetales løbende sammen med den øvrige løn.