Gemt

Efter 30 år: Nu er det tid til et serviceeftersyn af EU’s indre marked

16. marts 2023

Europakommissionen markerer i dag 30 året for etableringen af det indre marked. Det har været en massiv succes for Europa, Danmark og dansk erhvervsliv. Men det er på tide at få udbedret nogle væsentlige skavanker, mener Dansk Erhverv. 

EU’s indre marked er en kæmpe succes. Der er skabt massive værdier som følge den frie bevægelighed mellem EU’s medlemslande. Det slår EU-Kommissionen i dag fast i meddelelse, som gør status over 30 år med det indre marked.

Kommissionen anslår at det indre marked udgår 18% af det globale BNP, og at det europæiske BNP er 8-9% højere på sigt end det ville have været uden.

Det har også givet værdi til Danmark. Der har været forskellige analyser omkring effekten, men et godt bud er at Danmarks BNP er mindst 5% højere og eksporten til de andre EU-lande beskæftiger omkring 370.000 mennesker i kongeriget. Privatforbruget herhjemme anslås desuden til at være 56 milliarder kroner højere, og der er også store produktivitetsvækstseffekter.

”Det indre marked er en massiv gevinst – det ligger helt fast. For at udløse det store potentiale der forsat er i det indre marked så skal der mere til end det som Kommissionen foreslår i denne omgang,” siger Lasse Hamilton Heidemann, EU- og International Chef i Dansk Erhverv.

I Dansk Erhverv mener man dog, at skåltalerne på fødselsdagen bør følges op af et serviceeftersyn. For det indre marked rummer skavanker, som man efter 30 år bør få gjort op med.

”Vi mener, at der er nogle skavanker her og der, som det vil være rigtig gavnligt at få bugt med, selvom det er tungt i EU-systemet. Der er fortsat alt for mange barrierer, og håndhævelsen af de fælles EU-regler rundt omkring i medlemsstaterne halter også. Det betyder, at virksomhedernes muligheder for at skalere op og udvide til det enorme marked er ikke gode nok. Hvis vi vil forbedre vores konkurrenceevne, skal vi kigge denne vej,” siger Lasse Hamilton Heidemann. Det er dog meget positivt at der ligges op til en øget fokus på administrative byrder.

Dansk Erhverv har tidligere lavet en analyse på forbedringspotentialet for det indre marked. I den anslås det, at der alene ved en fuld implementering af Servicedirektivet ville kunne hentes omkring 2% på EU’s BNP og at man samlet ved en række tiltag ville kunne få en varig økonomisk gevinst på 7% af EU's BNP. Det er for meget at gå glip af.

”Kommissionen ligger i deres meddelelse op til en række gode, men mindre forbedringer af det indre marked vi kender i dag, det er fint, men det er langt fra godt nok. Efter 30 år er det på tide at være mere ambitiøse, og det vil vi fortsat arbejde for,” siger Lasse Hamilton Heidemann. 

FAKTA: