Gemt

Opsigelse af en medarbejder på barsel samt efterfølgende repressalier kostede 460.000 kr.

16. marts 2023

Det var i strid med ligebehandlingsloven, at en virksomhed opsagde deres HR Manager og tilbød hende end anden stilling uden ledelsesansvar på 15 timer om ugen, mens hun var på barsel. Virksomheden udsatte desuden medarbejderen for en urimelig forskelsbehandling, efter hun havde klaget over opsigelsen.

Det siger ligebehandlingsloven
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke opsige en medarbejder på grund af graviditet eller barsel. Hvis medarbejderen opsiges under graviditet eller barselsorlov, gælder der omvendt bevisbyrde. Det betyder, at det er er arbejdsgiveren, som skal bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i graviditeten eller orloven.

Ligebehandlingsloven forbyder også en arbejdsgiver at behandle en medarbejder, der har fremsat en klage efter loven, på en ufordelagtig måde.

Sagen kort
En kvindelig HR Manager, der var ansat på fuld tid og havde ledelsesansvar, påbegyndte i august 2020 barselsorlov, som var planlagt til at vare til august 2021. I juni 2021 blev medarbejderen opsagt begrundet i organisatoriske ændringer, og hun fik samtidig tilbudt en anden stilling på 15 timer om ugen med virkning fra udløbet af hendes opsigelsesvarsel.

Medarbejderen ønskede ikke at acceptere tilbuddet om den nye stilling, og hun skulle derfor fratræde med udgangen af oktober. I umiddelbar forlængelse af opsigelsen fremsatte medarbejderen et krav om en godtgørelse for opsigelse i strid med ligebehandlingsloven over for virksomheden. Da medarbejderens barselsorlov sluttede, før hendes opsigelsesvarsel udløb, skulle hun tilbage på arbejde inden sin fratrædelse.

I perioden hvor medarbejderen var tilbage på arbejde, blev hun udsat for en ufordelagtig behandling i forhold til sine kolleger. Arbejdsgiveren krævede blandt andet, at medarbejderen skulle registrere sin arbejdstid, og at hun kun måtte afholde møder hos arbejdsgiveren. Medarbejderen sygemeldte sig grundet det psykisk belastende arbejdsmiljø og klagede til Ligebehandlingsnævnet.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet fandt, at arbejdsgiveren ikke havde bevist, at opsigelsen af medarbejderen ikke var helt eller delvist begrundet i hendes graviditet eller barsel. Nævnet begrundede det med, at arbejdsgiveren ikke for nævnet havde forsøgt at redegøre for behovet for eller årsagen til den væsentlige stillingsændring. For så vidt angik den ufordelagtige behandling vurderede nævnet, at arbejdsgiveren ikke havde bevist, at behandlingen ikke var begrundet i, at medarbejderen havde fremsat krav om en godtgørelse for opsigelsen under sin barselsorlov.

Nævnet pålagde på den baggrund arbejdsgiveren at betale en samlet godtgørelse på i alt 460.000 kr., hvoraf 25.000 kr. var for repressalierne, og resten svarede til ni måneders løn.  

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at det kan være svært for arbejdsgivere at løfte bevisbyrden for, at en opsigelse ikke er helt eller delvist begrundet i graviditet eller barsel, og at det derfor er vigtigt, at arbejdsgivere grundigt overvejer og dokumenterer begrundelsen for, at en opsigelse af en gravid eller barslende er nødvendig.

Afgørelsen illustrerer også forbuddet mod repressalier begrundet i, at en medarbejder har fremsat krav på ligebehandling, fx som følge af opsigelse eller chikane.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at søge rådgivning, hvis I overvejer at opsige en medarbejder under graviditet eller orlov efter barselsloven, herunder at ændre væsentligt på en medarbejders stilling under graviditet eller orlov efter barselsloven.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnæv