; ;
Gemt

Udenlandsk arbejdskraft er en kæmpe gevinst for Danmark

20. marts 2023

Helt nye beregninger fra Dansk Erhverv viser, at internationale kollegaer i 2022 bidrog med hele 255 milliarder kroner til Danmarks BNP (2022-priser). Udenlandsk arbejdskrafts nettobidrag til de offentlige finanser er 17,7 milliarder. Vi har brug for den udenlandske arbejdskraft, lyder det fra adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Der bliver stadig flere internationale kollegaer rundt omkring på de danske arbejdspladser. I 2022 var der således 478.000 udenlandske kollegaer, hvilket var en stigning på 12 pct. i forhold til året før. Det betyder også, at den økonomiske betydning af udenlandsk arbejdskraft er stigende.

”For at sige det rent ud: Vi ville være ilde stedt, hvis ikke vi havde de mange gode personer fra hele verden, der er kommet til Danmark for at arbejde. Der ville være mange opgaver rundt om hos virksomheder og i den offentlige sektor, som der ikke ville være den fornødne arbejdskraft til at løfte. Ser vi på tallene, så bidrog internationale kollegaer sidste år med 17,7 milliarder til de offentlige finanser, og det er en stigning på 2 milliarder i forhold til året før (2018-priser). Og det stopper ikke der, for vi har og får brug for endnu flere gode folk fra andre lande,” siger Brian Mikkelsen.

Mere udenlandsk arbejdskraft
Brian Mikkelsen peger på, at vi i Danmark kommer til at mangle i omegnen af 90.000 nye kollegaer i 2030.

”Der er ingen vej uden om, at vi fremover skal skaffe flere hænder til både virksomhederne og velfærden. Det kræver reformer, og det kræver, at vi får sikret, at endnu flere kommer fra udlandet til Danmark for at arbejde. Og siden den demografiske udvikling med flere ældre og færre erhvervsaktive også er en realitet for de fleste andre EU-lande, så er det ikke en selvfølge, at vi kan tiltrække den udenlandske arbejdskraft, som vi får brug for. Beløbsgrænsen bliver pr. 1. april sat permanent ned til 375.000, og det er et godt og stort skridt i den rigtige retning. Næste skridt er at se de mange bureaukratiske benspænd, som virksomheder oplever i forbindelse med at rekruttere udenlandsk arbejdskraft,” siger Brian Mikkelsen.

Udenlandsk arbejdskraft har stor værdi for Danmark

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef