; ;
Gemt

Ændrede visumregler: Nu bliver det nemmere for udenlandske medarbejdere at arbejde under visumophold i Danmark

06. november 2023

Fra 17. november 2023 bliver det nemmere for danske koncerner at invitere udenlandske medarbejdere på kortvarigt ophold i Danmark. Det sker, fordi Udlændinge- og integrationsministeriet har udsted en ny fritagelsesbestemmelse for koncernmedarbejdere. De ændrede regler har været længe undervejs, og Dansk Erhverv har presset på for at få landet en løsning.

Nu bliver det lettere for mange danske virksomheder at invitere udenlandske medarbejder til møder, udviklings- og strategiprojekter, uddannelse mv. i Danmark.

Det sker, fordi Udlændinge- og integrationsministeriet har udstedt en ny fritagelsesbestemmelse for koncernmedarbejdere.

Reglerne træder i kraft den 17. november 2023 og giver 3.lands statsborgere ansat i datterselskaber til danske koncerner mulighed for at udføre arbejdsrelaterede opgaver i op til to uger pr. år under visumophold i Danmark, uden at der skal søges arbejdstilladelse.

Godkendelsesproceduren og betingelserne for undtagelsesbestemmelserne er forskellig afhængig af hvilken branche, virksomheden tilhører, men overordnet set indebærer fritagelsesbestemmelserne en lempelse for alle danske koncerner med behov for at indrejse medarbejdere til kortere ophold i Danmark via et erhvervsvisum.

De ændrede regler har været længe undervejs, og Dansk Erhverv har presset på for at få landet en løsning. Lempelsen af reglerne for erhvervsvisum kommer forhåbentlig til at gøre en positiv forskel for mange danske virksomheder, der har brug for at indrejse medarbejdere fra datterselskaber i 3. lande.

Hvem omfattes af reglerne?
Reglerne omfatter 3. lands statsborgere, der er ansat i en i udlandet etableret virksomhed, der er koncernforbundet med en i Danmark etableret virksomhed med minimum 50 ansatte, der stilles ikke tilsvarende krav til antallet af ansatte i den udenlandske virksomhed. Disse udenlandske medarbejdere ville sædvanligvis skulle søge arbejdstilladelse, hvis der udføres arbejde i Danmark, dette undtages de for i henhold til de nye regler for koncernvisum.

Reglerne gælder ikke for brancherne bygge- og anlæg, landbrug, skovbrug og gartneri, rengøring – herunder vinduespudsning, hotel- restauration samt vejgodstransport, medmindre den pågældende udlænding skal udføre ledelsesarbejde, arbejde der forudsætter viden på højeste niveau eller mellemniveau.

Hvad er rammerne for opholdene?
Den udenlandske medarbejder, kan som led i et visumophold, arbejde i op til 2 adskilte arbejdsperioder af hver højst 15 dages varighed indenfor en periode på 180 dage, perioderne skal være adskilt med 14 dage imellem. Hvis der er behov for at der udføres arbejde i flere eller længere perioder, vil der skulle søges arbejdstilladelse efter reglerne herfor.

Det er en forudsætning at den udenlandske medarbejder i øvrigt indrejser lovligt efter visumreglerne, dette vil sige enten som visumfri eller visumpligtig. Den udenlandske medarbejder vil i den forbindelse, enten ved indrejse som visumfri eller ved ansøgning om visum, skulle kunne dokumentere formålet med indrejse og ophold og at dette opfylder kravene til et visum og herunder retten til at arbejde i Danmark.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil
Ansættelsesret - Detail, industri og BL

Marianne Bækgaard Nielsen

Underdirektør, advokat (H)
Medarbejderprofil